Basisschool De Verwondering in de jonge, groene en duurzame buurt Nobelhorst is de eerste bio ecologische school van Nederland. Zonnepanelen, een buitenlokaal, groene daken en een zichtbare kringloop van water zijn de basis. De moestuinen en de grote middenruimte, die overloopt in de buitenruimte, maken dat buiten letterlijk binnenkomt. Dit maakt kinderen bewust van het feit dat een gezonde wereld belangrijk is.

Verwarminginstallatie

Het gebouw van De Verwondering is bijzonder. TDS Engineering realiseerde onder andere met het innovatieve ijsbuffer warmteopslagsysteem voor het ontwerp van de installaties. “Het ijsbuffer warmteopslagsysteem is geïntegreerd ontworpen met zonnecollectoren en andere energiebesparende systemen”, zo schrijft TDS Engineering. “Het ijsbuffer warmteopslagsysteem verwarmt en koelt gebouwen door slimme toepassing van bestaande natuurwetten. Geheel autonoom, enkel gebruikmakend van de gratis beschikbare natuurlijke energiebronnen. De clou: bij de overgang van koud water naar ijs wordt een enorme hoeveelheid energie omgezet, de zogenaamde kristallisatiewarmte”.

Orga Architecten heeft overigens het gebouw in opdracht van de gemeente Almere ontworpen.

Basisschool

De Verwondering is de eerste volledig ecologische school in Nederland. “De term ‘ecologisch’ heeft vaak de betekenis: ‘met respect voor het natuurlijk evenwicht”’, aldus de school. “De ecologie bestudeert de dynamiek van de wisselwerking tussen levensgemeenschappen en de relaties tussen die levensgemeenschappen”.

Meer informatie over de school is te vinden op de website van De Verwondering.

Comments are closed.