Op 14 en 15 september doet Almere mee aan de nationale Open Monumentendag. Dat meldt de gemeente Almere. Verschillende iconische gebouwen en locaties openen dit weekend de deuren voor publiek. Dit jaar richten de activiteiten  zich op het centrum van Almere Haven: het oudste stadsdeel van onze stad. Dit is dé kans om een kijkje te nemen op plekken waar je normaliter niet zo snel komt en om meer over de geschiedenis van Almere Haven te horen.

Ontdekking

“Ontdek de eerste stadskern van Almere, haar gebouwen en de interessante verhalen en anekdotes. Of doe mee aan de bijzondere activiteiten voor jong én oud. Bezoekers kunnen tijdens de Open Monumentendag bijvoorbeeld een kijkje nemen in het eerste officiële monument van Almere: het voormalig politiebureau aan de Bivak dat ontworpen is door het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) van Rem Koolhaas”, zo schrijft de gemeente Almere. “Daarnaast geven de stadsbeiaardiers demonstraties in het carillon van de Goede Rede toren, kunnen bezoekers een kijkje nemen in het woonexperiment Centraal Wonen De Wierden uit 1984, geven gidsen historische en architectuurwandelingen, vinden er rondleidingen plaats door het gebouw Corrosia aan de Markt, en kunnen kinderen meedoen aan workshops”.

Programma en toegang

Toegang tot de gebouwen en de activiteiten zijn gratis, aanmelden is niet nodig. Op elke locatie staan vrijwilligers klaar om bezoekers te informeren over de locatie en activiteiten. Het volledige programma van de Open Monumentendag staat vanaf nu online.

Foto

Het voormalig politiebureau van Almere Haven is in 2019 aangewezen als eerste gemeentelijke monument van Almere. Ontwerp van Office for Metropolitan Architecture (OMA) © Hans Jan Dürr

Comments are closed.