Een MRI- of CT-scanner kan angst opwekken bij kinderen. “Kinderen kunnen in paniek raken, zeker omdat hun ouders niet bij het onderzoek aanwezig kunnen zijn. De kans op een nare ervaring is kleiner als kinderen beter begrijpen wat er gebeurt”, aldus het Flevoziekenhuis. Daarom biedt de KittenScanner een uitkomst. De scanner kon worden aangeschaft dankzij een anonieme donatie.

Filmpje

De kleine scanner demonstreert het MRI- en CT-proces. Kinderen kiezen een favoriet karakter: een olifant, kip, krokodil of een robot. Zodra ze het beest of de robot in de scanner duwen gaat het filmpje van start. Daphne Ypma: “De karakters komen terug in onze Ambient Experience-kamers en geven zo het kind een vriendje in het scan-avontuur.”

Blij

Daphne Ypma van het team Radiologie is er blij mee. “De KittenScanner is een prachtige toevoeging aan ons voorlichtingsmateriaal voor kinderen”, zo vertelt Ypma op de website van het Flevoziekenhuis. “Door hun angst te verminderen verloopt het onderzoek vlotter en beter. We hebben de scanner bewust in de wachtkamer geplaatst, zodat kinderen er voor hun onderzoek zelf mee kunnen spelen en ontdekken. We gebruiken de miniscan ook zelf om, al dan niet met een medisch pedagogisch zorgverlener, de kinderen op een scan voor te bereiden”.

Comments are closed.