Almere krijgt extra subsidie voor onafhankelijke cliëntondersteuning

Deel dit artikel

Almere krijgt als landelijke koplopergemeente 550.000 euro extra van het Rijk voor onafhankelijke cliëntondersteuning (OCO). Dat meldt de gemeente Almere in een persbericht. Met het geld van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) versterkt en verbreedt Almere de onafhankelijke cliëntondersteuning verder in 2019 en 2020. Onder andere voor mensen met psychische klachten, diverse culturele achtergronden of complexe onderwijsvragen. Er komt ook een sterkere verbinding met lotgenoten- en maatjescontact. En Almere steunt verschillende andere projecten. Bijvoorbeeld gericht op inwoners met niet-aangeboren hersenletsel of een verstandelijke beperking.

Laagdrempelige toegang

“Gemeenten organiseren de toegang tot hulp en ondersteuning zo goed en laagdrempelig mogelijk”, aldus de gemeente. “Voor sommige inwoners is de stap naar een instantie toch te groot of is het lastig om te vertellen wat ze nodig hebben. Er zijn ook inwoners die al wel helder hebben wat hun behoefte is, maar die niet weten waar ze terecht kunnen met hun vraag. In al dit soort gevallen kan een onafhankelijke cliëntondersteuner uitkomst bieden. Het kunnen inschakelen van een OCO is sinds 2015 wettelijk verplicht. Het is voor inwoners altijd gratis. Iemand kan ook én een OCO én iemand uit de eigen omgeving vragen om mee te denken bij gesprekken met instanties”.

Hoe gaat dat in Almere?

MEE IJsseloevers voert sinds 2015 onafhankelijke cliëntondersteuning uit in Almere met beroepskrachten. Naast MEE is sinds eind 2018 OCO Almere actief. Dit is een netwerk van vrijwillige ervaringsdeskundigen. Dit zijn Almeerders die zelf goed weten hoe het is om te leven met bijvoorbeeld autisme, psychische klachten of een lichamelijke beperking. Het netwerk is gevormd door Almeerse patiënt- en cliëntorganisaties. OCO Almere startte met 21 ervaringsdeskundigen. Dit zijn er nu ruim dertig. Met begeleiding van een coördinator en de betrokken organisaties hebben de ervaringsdeskundigen al ruim 130 mensen geholpen.

Opbloeien

”Het is mooi om te zien hoe de ervaringsdeskundigen opbloeien door hun inzet als OCO”, aldus wethouder Jerzy Soetekouw. “Ze vinden het fijn om iets voor een ander te betekenen. En ze doen zelf ook allerlei nieuwe kennis en vaardigheden op. Wij leren op onze beurt ook weer van de OCO’s. Zij zien het bijvoorbeeld snel als procedures te ingewikkeld zijn. Die signalen helpen ons om steeds te blijven leren en verbeteren”.

Wat is er bereikt?

Sinds eind 2018 zijn er al belangrijke stappen gezet om de onafhankelijke cliëntondersteuning beter op de kaart te zetten in de stad. Bijvoorbeeld door Almeerders beter te informeren dat ze gebruik kunnen maken van een OCO. Verder verbeteren we onder andere de trainingen, werkwijze en hulpmiddelen voor OCO’s. De Almeerse ontwikkelingen kunnen landelijk op positieve reacties rekenen binnen het netwerk van koplopergemeenten en breder. Afgelopen week in het debat over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) tussen de Tweede Kamer en minister De Jonge (VWS) werd de Almeerse aanpak genoemd als goed voorbeeld dat navolging verdient elders in het land.

De uitvoering van de nieuwe OCO-activiteiten start na de zomer van 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *