De door beeldhouwer Cristian Tobin ontworpen balfontein is weer in volle glorie hersteld op de plek waar ze volgens de winkeliers van het Globeplein thuishoort. De Globe wordt daarom vandaag teruggeplaatst op het Globeplein.

Onthulling

Wethouder Hilde van Garderen zal de herstelde balfontein onthullen.

De Globe heeft van 1996 tot 2012 op het Globeplein gestaan, maar is bij de renovatie van het plein opgeslagen in een depot. Daarna is de Globe in 2016 op het Buitenplein geplaatst, maar zonder wateraansluiting. Na inspanning van verschillende betrokken partijen is de Globe nu bij de renovatie van het Globeplein en de omliggende straten teruggeplaatst op de plek waar ze haar reis begon.

Globefamilie

De Globe is overigens niet alleen. Over de hele wereld staan versies van dit ontwerp van de Duitse beeldhouwer Cristian Tobin. De eerste werd in 1983 geplaatst in München – Duitsland – ter ere van een Internationale Tuinbouwtentoonstelling. Andere landen waar je de balfontein tegen kunt komen zijn Zwitserland, Oostenrijk, Finland, Japan, de Verenigde Staten en Nederland (2 stuks in Amsterdam).

Beweging

De bal waarin de werelddelen zijn gefreesd, is vooral bij kinderen in trek. Ondanks dat de ‘wereldbol’ 3 ton weegt kunnen zij hem makkelijk met één hand ronddraaien. Dat komt doordat de bal door waterdruk als het ware boven de voet zweeft. Wie met één hand de wereld in beweging wil brengen kan dus vanaf nu weer terecht op het Globeplein.

Foto

Het Globeplein; waar de Globe thuishoort. Bron: Nulzesendertig.

Comments are closed.