70

Wisselende reacties op theatervoorstelling ‘De nacht, de moeder van de dag’

De Zweedse moderne klassieker van Lars Norén ging vorige week in première op Stadslandgoed De Kemphaan. De aanwezige pers reageerde zeer wisselend op het theaterstuk. Een greep uit de recensies:

De Telegraaf

De Telegraaf geeft vier sterren. “Lubbers houdt zijn regie glashelder, wat resulteert in rauw realistisch acteurstoneel, met zo nu en dan een glimlach. Het publiek zit echt bovenop dit verstikkende gezinsdrama. Er is geen ontsnappen aan”, zo schrijft de krant.

Theaterkrant

De Theaterkrant is kritischer: “De veel te uitdrukkelijke aanwezigheid van vader Martin (Wouter Van Lierde) slaat het stuk volledig murw.”

De Volkskrant

De Volkskrant geeft net als De Telegraaf vier sterren voor het stuk. “Het is Wouter van Lierde die als vader Martin alle ‘acteursremmen’ los gooit. Met pathos en bewust larmoyant gespeeld, en omringd door zijn geliefden, geeft hij een magistrale blauwdruk van een mislukt leven. Fascinerend.”

Trouw

Trouw daarentegen geeft slechts twee sterren: “Zelfs Cole Porters Night and Day, door David (een rol van Minne Koole) met hoopvol pathos gezongen, is desondanks een draak van een einde”.

NRC Handelsblad

NRC Handelsblad is weer iets positiever met drie sterren.
“Aan het slot danst en zingt David uitbundig Night and Day van Cole Porter, alsof hij bevrijd is van alle ellende. De jazzmuziek biedt hem troost. Dat is schitterend gespeeld”, zo schrijft de krant.

Publiek

Maar wat vond het publiek er eigenlijk van? Enkele reacties op een rij:

“Een magistrale voorstelling.”
“Beklemmend goed…! Een prachtavond hebben we gehad..”
“Werkelijk een fantastische voorstelling. Wouter van Lierde krijgt van mij toch zeker 5 sterren!”
“Mijn hemel wat een stuk! Het gedraai in de familie. En dat in de prachtige schuur van Stadslandgoed de Kemphaan.”

Meer informatie is te vinden op de website van Theatergroep Suburbia.

Inktzwarte humor

‘De nacht, de moeder van de dag is een familiedrama gedrenkt in inktzwarte humor. Met fenomenale dialogen van Lars Norén, één van de grootste Zweedse toneelschrijvers. In De nacht, de moeder van de dag ligt een disfunctioneel gezin met elkaar overhoop en vecht dit –soms letterlijk – uit. Alle familieleden staan aan de vooravond van onomkeerbare veranderingen in hun levens.

Acteurs Wouter Van Lierde, Marie-Christine de Both, Jord Knotter en het jonge acteertalent Minne Koole vervulde een rol in het theaterstuk. De voorstelling van Theatergroep Suburbia is nog te zien tot en met 21 juli en wordt opgevoerd op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere.

Voor de jaarlijkse zomervoorstelling op Stadslandgoed De Kemphaan kiest regisseur Albert Lubbers moderne klassiekers met een krachtig verhaal, aards en invoelbaar en met sterke acteursensembles. Een complete avond uit met vooraf een Zweeds driegangendiner en zondags een picknickmand.

Foto

De Nacht de Moeder van de Dag – Bart Grietens. Bron: Persmateriaal theatergroep Suburbia.

Dit vind je misschien ook interessant