Voetbalstadions vanaf 2020 rookvrij

Deel dit artikel

Vanaf seizoen 2020/2021 worden alle Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie stadions rookvrij. Dat is het doel van het nieuw opgerichte platform rookvrijestadions.nl, opgezet door beide divisies, in samenwerking met alle 34 betaald voetbalclubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij. Ook het Yanmar Stadion in Almere doet mee. De club meldde dit
vorig seizoen al. Almere City FC is één van de drie clubs waar nu al niet gerookt mag worden.

Andere clubs

Vanaf volgend seizoen volgen meer clubs zoals Vitesse en Ajax. “PSV wordt met ingang van komend seizoen volledig rookvrij. Tevens zijn de wedstrijden van het Nederlands Elftal en andere vertegenwoordigende elftallen rookvrij, worden in toenemende mate amateurverenigingen rookvrij en komen er ook steeds meer rookvrije vakken in het betaald voetbal”, zo meldt Almere City FC. ” Een rookvrij stadion geldt zodra het stadion wordt betreden: op alle tribunes, toiletten, horecapunten, trappen, businessruimtes, loges en skyboxen. Waar wél mag worden gerookt, is buiten het stadion”.

Nadelige gevolgen

Supporters komen naar het stadion om te genieten van een voetbalwedstrijd. Zowel rokers als niet-rokers. “We vragen aan alle rokers: laat anderen, die er niet voor hebben gekozen, geen nadelige gevolgen ondervinden. Passief meeroken is namelijk ongezond. Supporters kunnen op een tribune, met voornamelijk vaste plaatsen, nu eenmaal niet een andere plek opzoeken,” aldus de initiatiefnemers.

De actie sluit aan bij de landelijke beweging ‘De Rookvrije Generatie’, die als doelstelling heeft kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving.

2 Reacties op “Voetbalstadions vanaf 2020 rookvrij”

  1. Ernst

    Deze maatregel is een naar mijn overtuiging selectieve stap. Je kunt je zelfs afvragen in hoeverre dit niet discriminerend is. Immers rellen in en rond het stadion zijn vaak het gevolg van alcohol gebruik. Wanneer gaan we dit verkeerde signaal ook voorkomen voor een toekomstige generatie. Als ik sportwedstrijden kijk zie ik grote biermerken als hoofdsponsors. Sport en alcohol gaan blijkbaar wel samen en dit signaal mogen we wel overbrengen.

  2. willem

    Hallo Ernst, even goed nadenken.
    Bij roken geld gebruik, (direct overlast) en bij alcohol “misbruik”. Dus wat is er mis met één of twee pilsjes? Maar als jij je daaraan stoort, wie houd jou tegen om daar dan ook actie tegen te voeren. Wie weet kom je net zover als met het tabaksontmoedigingsbeleid maar ik vrees dat je het niet gaat redden. Drinken hoort bij mens en dier en bewust rook inhaleren en weer uitblazen niet. Mijn oproep in deze is “Opzouten met die onnodige stank waar ik dagelijks tegenaan loop”.

Reageren is niet meer mogelijk.

Laat een reactie achter