Vanaf seizoen 2020/2021 worden alle Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie stadions rookvrij. Dat is het doel van het nieuw opgerichte platform rookvrijestadions.nl, opgezet door beide divisies, in samenwerking met alle 34 betaald voetbalclubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij. Ook het Yanmar Stadion in Almere doet mee. De club meldde dit
vorig seizoen al. Almere City FC is één van de drie clubs waar nu al niet gerookt mag worden.

Andere clubs

Vanaf volgend seizoen volgen meer clubs zoals Vitesse en Ajax. “PSV wordt met ingang van komend seizoen volledig rookvrij. Tevens zijn de wedstrijden van het Nederlands Elftal en andere vertegenwoordigende elftallen rookvrij, worden in toenemende mate amateurverenigingen rookvrij en komen er ook steeds meer rookvrije vakken in het betaald voetbal”, zo meldt Almere City FC. ” Een rookvrij stadion geldt zodra het stadion wordt betreden: op alle tribunes, toiletten, horecapunten, trappen, businessruimtes, loges en skyboxen. Waar wél mag worden gerookt, is buiten het stadion”.

Nadelige gevolgen

Supporters komen naar het stadion om te genieten van een voetbalwedstrijd. Zowel rokers als niet-rokers. “We vragen aan alle rokers: laat anderen, die er niet voor hebben gekozen, geen nadelige gevolgen ondervinden. Passief meeroken is namelijk ongezond. Supporters kunnen op een tribune, met voornamelijk vaste plaatsen, nu eenmaal niet een andere plek opzoeken,” aldus de initiatiefnemers.

De actie sluit aan bij de landelijke beweging ‘De Rookvrije Generatie’, die als doelstelling heeft kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving.

Comments are closed.