Almere krijgt 9 miljoen euro minder van de Rijksoverheid. Dat blijkt uit de Meicirculaire. De jaarlijkse bijdrage van de landelijke overheid gaat omlaag. Een tegenvaller voor het college van burgemeester en wethouders.

Minder uitgaven

Dat de jaarlijkse bijdrage omlaag gaat is niet heel opmerkelijk. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft samen met de Rijksoverheid afgesproken dat de bijdrage aan gemeenten omhoog gaat als de Rijksoverheid meer geld uitgeeft. Andersom krijgen gemeenten minder geld als de overheid minder geld uitgeeft. Er zou door het Rijk twee miljard euro minder zijn uitgegeven. Ook in de komende jaren worden lagere uitgaven verwacht. De gemeente Almere moet dus ook in de komende jaren rekening houden met een lagere bijdrage.

Bezuinigen

De gemeente Almere moet mogelijk gaan bezuinigen. Extra geld investeren in het onderwijs en wegen zit er dus mogelijk niet in. Pas in april wordt er meer duidelijk over de gevolgen van de lagere bijdrage van het Rijk. Dan wordt de Perspectiefnota gepresenteerd door de wethouder van financiën.

Lees ook

Comments are closed.