‘Groen licht in zicht voor vernieuwing station Almere Centrum’

Deel dit artikel

Gemeente Almere wil meer levendigheid in Almere Centrum en daarom het Stationskwartier ontwikkelen. Er kunnen meer woningen, zo’n 2500 appartementen, komen en de gemeente wil werken aan de sfeer en beleving, het gebied groener maken en aangenamer maken om te verblijven. Het station zelf moet volgens de gemeente ook worden aangepakt en opgeknapt. Om die levendigheid te creëren moet de gemeenteraad eerst instemmen. Ook NS en ProRail moeten akkoord gaan met de plannen.

Groen licht in zicht

Volgens het college is er groen licht in zicht. De gemeente kan naar verwachting al snel een realisatieovereenkomst tekenen. “Dan kan er groen licht gegeven worden voor de aanbesteding van de werkzaamheden”, aldus de gemeente in een persbericht.

Ondertekenen

Bij het ontwerpen van de plannen is inbreng van de raad en direct betrokken stakeholders waaronder bewoners, winkeliers, vastgoedeigenaren en de ondernemersvereniging, gebruikt. Inmiddels zijn de wensen uitgewerkt tot een nagenoeg definitief ontwerp van het stationscomplex en een voorlopig ontwerp voor de omgeving van het station.

De aanbesteding voor het station is gepland van juli 2019 tot januari 2020. Daarna starten de voorbereidende werkzaamheden en de uitvoering die doorloopt tot enkele maanden voor aanvang van de Floriade in april 2022.

Duur

De realisatie van de plannen gaat wel wat kosten. “Financieel is er een verdeling tussen de samenwerkingspartners voorgesteld om de verbeteringen aan het station en de omgeving te kunnen realiseren”, schrijft de gemeente. “Het totaal van de investering bedraagt 45 miljoen euro. Vanuit het Rijk, de provincie Flevoland en gemeente Almere wordt voorgesteld om ongeveer 25 miljoen euro via het Fonds Verstedelijking Almere (FVA) bij te dragen. Hiervan is 7,3 miljoen euro al eerder goedgekeurd. Over het resterende bedrag van de 25 miljoen euro zal nog besluitvorming plaatsvinden. ProRail en de NS zijn voornemens respectievelijk bijna 17 miljoen euro en 3 miljoen euro te investeren”.

Belangrijke veranderingen

De verbeteringen aan het station en de omgeving zijn volgens de gemeente noodzakelijk om de huidige en toekomstige gebruikers een plezieriger en sociaal veilige toegang tot het openbaar vervoer te bieden, om meer nieuwe reizigers op te kunnen vangen, beter te kunnen functioneren als entree voor de stad en de barrière op te heffen die het huidige station in het centrum vormt. “Hiermee wordt de bereikbaarheid van de stad verbeterd en de functie als knooppunt in de regio versterkt. Zo draagt het vernieuwde station bij aan de ambities van Almere 2.0, waarin gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk samen investeren in dat wat de stad nog aantrekkelijker maakt voor Almeerders en de regio”.

Foto

Bron: ProRail.

3 Reacties op “‘Groen licht in zicht voor vernieuwing station Almere Centrum’”

 1. Walter

  Bereikbaarheid verbetert naar een stad waar je op zolder bij je zus woont omdat er Geen sociale huur is, maak je zelf populair…
  .. Flikker eens 10.000 sociale huurwoningen neer…. Het Jan in Almere…. Nu kun je toiletten schrobben en 8 jaar in een hoekje gaan slapen…. Wat een leven….

 2. Inwoner Almere

  Bereikbaar maken van het centrum? Voor de automobilist een drama. Kijk daar eens na.
  En weer miljoenen voor nieuwe projecten, net als floriade. Maar geen of weinig geld voor onderhoud van Plantsoenen en water wegen in Almere.
  Gras en onkruid tot je oksels, water vol met afval.
  Bedankt gemeente

 3. L. Ch. Hessen v. Beest

  Vind dat het station voor een grote stad als Almere erg klein is. Vind als ze toch gaan veranderen dat ze het station groter moeten maken met meer sporen erbij. Zodat er een veel betere verbinding gaat onstaan met andere plaatsen in Nederland. Daarbij vind ik ook dat ze het onderhoud aan groen ook moeten verbeteren. Verder graag meer ondergrondse containers voor plastic en groenafval deze zitten altijd vol zodat je je afval niet kwijt kan of deze ook doen met een kaart want deze worden ook veel vuldig gebruikt door mensen die zelf een blauwe container hebben en dan kunnen wij als flat bewoner onze plastic afval niet meer kwijt.

Reageren is niet meer mogelijk.

Laat een reactie achter