Nieuwe campagne tegen internetcriminaliteit gelanceerd in Almere

Deel dit artikel

De nationale campagne tegen internetcriminaliteit werd gisteren gelanceerd in Almere. Dat gebeurde tijdens de landelijke Veiligheidsdag 2019. Het was de zesde editie die in Almere plaatsvond. Op de Veiligheidsdag kwamen ongeveer 50.000 bezoekers af.

Samen

Meer dan twintig partijen ondertekenden gisteren het convenant ‘Preventie cybercriminaliteit’. Naast de Rijksoverheid zetten ook gemeenten, brancheorganisaties en bedrijven zich in om mensen beter te wapenen tegen internetcriminaliteit. In het convenant spreken zij met elkaar af zich in te zetten om mensen te stimuleren preventieve maatregelen tegen internetcriminaliteit te nemen, zoals het gebruik van een virusscanner en verschillende sterke wachtwoorden, software-updates direct uitvoeren en het regelmatig maken van back-ups.

Taboe

“We moeten af van het taboe op slachtofferschap van phishing. Het kan iedereen gebeuren, het is niets om je voor te schamen. Iedereen heeft er last van, dus we moeten iets doen. Allemaal”, zegt minister Grapperhaus (JenV) tijdens de Landelijke Veiligheidsdag. “Wees daarom voorzichtig wanneer u op een link, bijlage of betaalverzoek klikt. Voordat u het weet, geeft u internetcriminelen toegang tot uw digitale leven. Want de internetcriminelen worden steeds handiger in het namaken van mailtjes, sms’jes en appjes. Die alertheid moet een gewoonte worden, net zoals het op slot doen van de deur als je van huis gaat. Dus: eerst checken, dan klikken”.

Bron

Tekst en video: Rijksoverheid.