Het geheim van Almere: De Eetbare Stad

Het is een goed bewaard geheim: in de parken, bossen en plantsoenen van Almere staan vele noten-, kersen-, kornoelje-, pruimen-, bramen- en vlierbomen en -struiken. Ooit aangeplant met de gedachte dat dit een onlosmakelijk onderdeel vormt van Garden City Almere. De aanplant raakte allengs in de vergetelheid, behalve misschien bij een klein clubje wildplukkers. Totdat Gunther Pauli in 2017 enkele dagen in Almere neerstreek en de stad wees op haar eetbare potentieel. Maar hoe groot is dat potentieel dan werkelijk?

Presentatie

Op woensdag 22 mei 2019 wordt het rapport Eetbare stad Almere: een globale inventarisatie van eetbare soorten in de gemeente Almere gepresenteerd. Het rapport wordt gepresenteerd naar aanleiding van onderzoek dat in opdracht van Flevo Campus is uitgevoerd door Wageningen University & Research. Jan Eelco Jansma zal namens de betrokken onderzoekers van Wageningen University & Research het rapport aanbieden aan wethouder Hilde van Garderen. 

Onderzoek

Een team van de Wageningen Universiteit & Research onderzocht alle mogelijke bronnen en deed op drie locaties in de stad veldwaarnemingen. “Conclusie: eetbare soorten groeien in grote variatie en hoeveelheden verspreid over de stad en meer dan gedacht. Deze conclusie prikkelt. Hoe kan dit potentieel benut worden? Van wie is de oogst? Zijn alle Almeerders mede-eigenaar? Hoe betrek je ze dan? Is er business van te maken? Hoe zit het met het onderhoud en beheer? Hoe ga je om met kwetsbare soorten? En kun je dit potentieel verder versterken met nieuwe aanplant?”, zo vraagt de Flevo Campus zich af. Op al deze vragen is er hopelijk een antwoord te krijgen door middel van het rapport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *