Dat wist ik niet: Met een speed-pedelec door Almere

In de rubriek ‘Dat wist ik niet’ gaat het dit keer over de diverse soorten rijbewijzen. Je ziet tegenwoordig steeds meer opvallende voertuigen, ook in Almere. De speed-pedelec is daar één van. Maar met welk rijbewijs mag je de speed-pedelec besturen?

Speed

Speed pedelecs zijn snelle elektrische fietsen waarmee je 45 kilometer per uur kunt halen. De voertuigen lijken op fietsen, maar gaan een stuk sneller dan je zou denken. Daarom mag niet zomaar iedereen een speed-pedelec besturen. Voor het besturen van de speed-pedelec heb je een rijbewijs AM nodig. Dat is hetzelfde rijbewijs als voor de brommer, scooter, snorfiets en brommobiel.

Heb je een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijg je het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op jouw rijbewijs.

Segway

Er zijn meer bijzondere voertuigen waarmee je Almere zou kunnen verkennen. De segway bijvoorbeeld. Een segway is een elektrisch aangedreven snorfiets die je staande bestuurt. Een segway is zelfbalancerend met twee wielen naast elkaar. Voor de segway moet je 16 jaar of ouder zijn. Bijzonder is dat je er geen rijbewijs voor nodig hebt.

Op veel plekken kun je een segway huren. Ook in Almere is het mogelijk om de stad te verkennen per segway.

Quad

De eisen om op een quad te rijden verschillen per soort quad. Voor quads goedgekeurd als bromfiets, gelden bijvoorbeeld de verkeersregels voor bromfietsen. Om op een quad goedgekeurd als driewielig motorvoertuig te mogen rijden, moet je minimaal 18 jaar oud zijn, een kenteken hebben op de quad en een rijbewijs B hebben. Met dit rijbewijs mag je dus ook een auto besturen.

Andere bijzondere voertuigen

Hoe zit het dan met de motorstep, de tuktuk en de e-bike? En wat te denken van de riksja of trike?
De overheid heeft alles op een rijtje gezet. Je vindt er meer over op deze pagina.

Rijbewijzen

Voor de volledigheid hieronder nog even een overzicht van alle rijbewijzen in Nederland:

Bron

Rijksoverheid.