Gisteren zijn de oorlogsslachtoffers herdacht. Vandaag vieren we de vrijheid. Toch is de vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn tal van mensen die moeten vluchten vanwege oorlog of erbarmelijke situaties. Deze mensen komen als vluchteling naar onder andere Nederland.

AZC

Diverse steden vangen deze vluchtelingen op. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning krijgen bijvoorbeeld een plekje in het azc. Almere heeft ook een asielzoekerscentrum. In het centrum vind je honderden mensen uit alle uithoeken van de wereld en tientallen verschillende culturen en talen. “Het is net een klein dorp”, zo vertelt Pieter op de website van VluchtelingenWerk Nederland. ‘De werkelijkheid is heel anders dan het beeld dat soms wordt geschetst in de media’, vindt Pieter. ‘In ons azc wonen zo’n 750 mensen. Zoveel mensen wonen er ook in een klein dorp. Hier gebeurt wat in alle kleine dorpen gebeurt: niets meer en niets minder.’

Meer vluchtelingen?

Het werk van vrijwilligers zoals Pieter is erg belangrijk, vindt VluchtelingenWerk Nederland. Toch zijn er meer vluchtelingen die niet altijd een woonplekje hebben. Een recent voorbeeld is de verhuur van woningen van Stichting Diamondiaal in de Almeerse wijk Oosterwold. De woningen worden vanaf nu verhuurd door een andere verhuurder. Inspiratie-Inc. stopt met het verhuren van de woningen. Na een gewonnen rechtszaak gaat eigenaar MeerWonen de appartementen verhuren. Met de verandering van de verhuurder vreest het college van burgemeester en wethouders voor dakloze statushouders. De vluchtelingen met een verblijfsvergunning zouden op straat kunnen komen te staan.

Kortom, zouden er meer locaties in de stad moeten komen om vluchtelingen op te vangen? En moeten er ook meer plekken worden gecreëerd om vluchtelingen uit de rest van Nederland in Almere op te vangen? Tenslotte: Zouden woonprojecten, zoals die van Stichting Diamondiaal, meer mogelijkheden moeten krijgen zodat de projecten niet zomaar verdwijnen?

Wat vind jij?

Komende week kun je op 1almere.nl mee discussiëren over dit onderwerp. Op woensdag komt er een nieuwe stelling online. En zowel op maandag als woensdag gaat onze verslaggever de straat op. In de rubriek ‘Straatpeil’ zie je wat andere Almeerders vinden.

Afleveringen

Maandag en woensdag: 1Almere Actueel (tussen 13.00 en 14.00 uur op 1almere.nl)
Maandag, woensdag en vrijdag: De actuele nieuwsberichten in 1Almere 1Minuut (tussen 15.00 en 16.00 uur op 1almere.nl).

Podcast

Ook deze week is er een nieuwe podcast. De podcast kun je elke zondag beluisteren vanaf ongeveer 13.00 uur. De eerstvolgende podcast komt op 12 mei online.

Comments are closed.