Vanaf vanavond 18.45 uur kun je via 1Almere.nl live meekijken bij de Dodenherdenking in Almere Haven. De dodenherdenking wordt georganiseerd bij het oorlogsmonument ‘De Dolfijn’.

De Dolfijn

 

De Dolfijn is een monument in Almere Haven. Het is een beeld van aluminium. Het beeld staat op een tafel. In het tafelblad zijn de dagen, maanden en jaren van 10 mei 1940 tot en met 15 augustus 1945 gegraveerd.

De Dolfijn is een gedenkteken en staat symbool voor de dodenverering. Ontwerper Marcel Smink heeft het monument gemaakt. Marcel wist in eerste instantie niet dat een dolfijn symbool staat voor de dodenverering. ‘De keuze voor de dolfijn was in eerste instantie gevoelsmatig: de dolfijn als vis op het droge, achtergebleven uit het water dat zich ook tijdens de oorlog nog boven de maagdelijke grond van Almere bevond’, zegt hij.

De onthulling van het monument was op 1 mei 1995.

Grote Markt

De herdenking bij De Dolfijn is ook op de Grote Markt in het centrum van Almere te bekijken via een livestream. Na de herdenking wordt op de Grote Markt het vijfde Almeerse herdenkingsconcert georganiseerd met tal van bekende artiesten.

Monumenten

Verzetsmonumenten in Almere

Comments are closed.