67

4 mei en 5 mei: Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Almere

In 2019 is Flevoland de gastprovincie voor zowel de dodenherdenking als Bevrijdingsdag. Op beide dagen zijn er verschillende activiteiten in Flevoland, ook in Almere worden er verschillende activiteiten georganiseerd.

Dodenherdenking

Hoewel de dodenherdenking gewoon op De Dam in Amsterdam plaatsvindt, wordt er in Almere ook aandacht gegeven aan de herdenking.

De dodenherdenking wordt jaarlijks georganiseerd in Almere Haven bij het oorlogsmonument ‘De Dolfijn’. Daarnaast wordt er een stille tocht gehouden naar het oorlogsmonument. De herdenking zal via een livestream te zien zijn op de Grote Markt in Almere Centrum. Ook zal de livestream online beschikbaar zijn voor mobiele devices.

‘In vrijheid kiezen’

Bevrijdingsdag begint in Almere met een speciaal programma in Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). In aanwezigheid van onder andere minister-president Mark Rutte en ongeveer 250 genodigden wordt er stilgestaan bij het jaarthema ‘In vrijheid kiezen’.

In het theater is er onder andere een voorstelling van theatergezelschap Bonte Hond en zijn er verschillende lezingen. Daarnaast is het Almeers Jeugd Symfonie Orkest aanwezig.

Dit programma wordt diezelfde avond uitgezonden op NPO 1 om 18.10 uur. Ook Omroep Flevoland zendt een samenvatting van het speciale programma uit.

Bevrijdingsvuur

Ook het bevrijdingsvuur wordt dit jaar ontstoken in Almere. In de nacht van 4 mei op 5 mei wordt het vuur overgeplaatst van Wageningen naar Almere. Het bevrijdingsvuur neemt minister-president Mark Rutte rond 13.00 uur aan om vervolgens het bevrijdingsvuur op de Esplanade te ontsteken. Daarna begint het Bevrijdingsfestival.

Bevrijdingsfestival

Het Bevrijdingsfestival begint direct na het ontsteken van het bevrijdingsvuur. In eerste instantie zou Ali B. de openingsact zijn voor het festival, maar vorige week werd bekend dat Ali B. op 5 mei niet aanwezig kan zijn

Dit vind je misschien ook interessant