57

Boete voor Keolis vanwege ontbrekend systeem op stadsbussen

De Gemeente Almere legt busmaatschappij Keolis een onvoorwaardelijke boete op van 37.500 euro. Het blijkt dat het beloofde collision warning & lane assist-systeem niet aanwezig is op de stadsbussen. Ook legt de gemeente Keolis voorwaardelijke boetes op vanwege falende kaartautomaten, informatiesystemen en ontbrekende digizuilen.

Boete

“Het collision warning & lane assist-systeem was geen eis in het programma van eisen, maar in de inschrijving van Keolis is het systeem aangeboden op de stadsbussen. Het blijkt nu niet in de aanwezige stadsbussen gerealiseerd te zijn. De gemeente rekent dit Keolis aan en heeft hiervoor een onvoorwaardelijke boete van 37.500 euro opgelegd. Daarmee wordt tevens aanvaard, dat deze functie niet gerealiseerd zal worden”, zo schrijft de gemeente in een brief aan de gemeenteraad.

Coulant

“De werking van de kaartverkoopautomaten, informatieschermen en ‘lichtrandlijnkleur’ in de bussen voldeden nog niet aan de gestelde normen”, zo staat in de brief. Toch ziet de gemeente dat Keolis zich inspant om de gestelde normen te halen. Daarom is de gemeente coulant: “Door een deel van de boetes voorwaardelijk op te leggen worden de getoonde inspanningen van Keolis erkend en blijft er druk op Keolis om te voldoen aan de concessievoorwaarden en toezeggingen uit de inschrijving”.

Nieuwe controle

“In het tweede kwartaal van 2019 wordt tijdens een nieuwe productaudit getoetst of de werking van de kaartverkoopautomaten, informatieschermen en lijnkleurlichtrand voldoet. Indien niet aan de normen wordt voldaan, worden de boetes onvoorwaardelijk opgelegd”.

In totaal is er een bedrag van 87.000 euro aan voorwaardelijke boetes opgelegd.

Dit vind je misschien ook interessant