67

Smog boven Almere door Paasvuren

Almere heeft deze ochtend te maken met extreme smog boven de stad. Vanwege de Paasvuren in het oosten van het land en Duitsland hangt er veel fijnstof in de lucht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor een ‘onvoldoende’ tot ‘slechte’ luchtkwaliteit.

Gevaarlijk

Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan volgens het RIVM, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

Astma en ouderen

Vooral mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD, en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten kunnen last ondervinden. Zij kunnen klachten voorkomen of verminderen door zich niet overmatig in te spannen. In sommige gevallen kan medicatie – in overleg met een arts – worden aangepast.

Lees meer over fijnstof in Almere

Onderzoek: De lucht in Almere is ernstig vervuild

Dit vind je misschien ook interessant