50

Staatssecretaris Van Ark bezoekt project ‘beschut werken’ in Almere

Vandaag brengt Tamara van Ark, staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een bezoek aan Almere. De staatssecretaris is hier, omdat zij een kijkje neemt bij het succesvolle project beschut werk.

Beschut werk

“Beschut werk is bedoeld voor mensen die door hun lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking zoveel (structurele) begeleiding of aanpassing van de werkplek nodig hebben dat er intensieve begeleiding op de werkvloer nodig is”, aldus de gemeente. “De gemeente Almere heeft  een eigen, bijzondere aanpak ontwikkeld, waardoor de doorstroom naar een werkplek soepeler verloopt. 30% van de beschutte werkers met een betaalde baan komt vanuit een dagbestedingslocatie”.

Werkplek

“In de aanbesteding met de gecontracteerde aanbieders van de dagbesteding is de verplichting opgenomen dat zij minimaal één beschutte werkplek moeten bieden. Hierdoor krijgt de gemeente Almere een diversiteit aan werkgevers”.

De gemeente Almere vindt dat maatwerk van beschutte werkplek de sleutel is tot duurzame plaatsingen. Naast de gecontracteerde aanbieders zijn er ook plaatsingen bij reguliere werkgevers. De gemeente eist van de werkgevers een arbeidscontract van minimaal 1 jaar voor minimaal 28 uur per week.

Succes

Het succes van de aanpak zit ook in de samenwerking met het netwerk. “De gemeente zit meerdere keren per jaar rond de tafel met het speciaal onderwijs om de leerlingen te bespreken. Hierdoor is er een goede doorstroom naar een beschutte werkplek en komen de leerlingen niet thuis op de bank te zitten. De betrokken accountadviseurs beschut werk regelen van de belangrijkste zaken voor de deelnemers”.

Van de aanvraag van de indicatie beschut werk bij het UWV tot en met de plaatsing bij de werkgever. De accountadviseurs zijn voor de aanvraag van de indicatie beschut werk in beeld. Hierdoor kan er goed naar de wensen en talenten van de deelnemer gekeken worden om een goede match te maken met een geschikte werkgever.

Foto

Door Rijksoverheid.nl – Rijksoverheid.nl, CC BY-SA 4.0.

Dit vind je misschien ook interessant