52

‘Samenwerking met Forum voor Democratie lastig voor GroenLinks’

De gespreksverslagen van Annemarie van Gaal zijn openbaar gemaakt. De informateur heeft aan alle partijen gevraagd of ze willen deelnemen aan een college van Gedeputeerde Staten en met wie de partijen samen willen werken. De publicatie van de verslagen liep vertraging op. Volgens de provincie Flevoland kostte het uitwerken van de gespreksverslagen meer tijd dan verwacht.

Belangrijke onderwerpen

Van Gaal heeft afgelopen week met alle partijen gesproken. Van Gaal vroeg daar aan alle partijen hoe zij denken over tien onderwerpen die belangrijk zijn in Flevoland.

Veel partijen zijn het erover eens dat er rekening gehouden moet worden met de groei van zowel GroenLinks als Forum voor Democratie (FvD).

Coalitie

Vier partijen noemen een coalitie tussen de FvD, VVD, PVV en het CDA. De VVD vindt dat ietwat krap voor een sterke coalitie en wil minstens 22 maar het liefst 23 zetels, bijvoorbeeld door deelname van GroenLinks of de SP.

GroenLinks vindt het daarentegen erg lastig om met de genoemde partijen een coalitie te vormen: “Als we kijken naar de afgelopen jaren, met name hoe de PVV in de provincie heeft geopereerd, dan is samenwerking niet realistisch. Forum: hier kennen we het programma nog onvoldoende van”, aldus Bas de Reus en Corina Straatsma van GroenLinks.

Dit vind je misschien ook interessant