54

“Almere MKB-vriendelijkste stad van Nederland”

Almere komt uit de bus als MKB-vriendelijkste stad van Nederland. Dat blijkt uit een grootschalig tweejaarlijks onderzoek van MKB-Nederland, uitgevoerd door bureau LexNova. Daarin hebben 20.000 ondernemers uit alle Nederlandse gemeenten zich uitgesproken over het lokale ondernemersklimaat. Vanmiddag wordt de prijs uitgereikt aan de stad Almere. Ook Rijssen-Holten krijgt een prijs. Voor de tweede keer op rij is dat de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland.

Almere-Apeldoorn

Almere neemt de titel MKB-vriendelijkste stad over van Apeldoorn. De Flevolandse stad scoort een nette 7,1 en blijft daarmee net Eindhoven voor in de ranglijst van grote steden (G44). Op de landelijke ranglijst staat Almere op plek 11, Eindhoven op 13. Beide steden hebben een opmars gemaakt, want in de voorgaande editie kwamen ze nog niet in de top 100 voor.

Ondernemers

Ondernemers in Almere vinden hun gemeente betrouwbaar en deskundig en de digitale bereikbaarheid prima op orde. De snelheid van betalen en de afstemming en overleg met ondernemers kunnen echter beter. Op die punten krijgt de stad een 6,4. Opvallend is dat de overgrote meerderheid van de ondernemers  (78 procent)  het eens is met de stelling dat er beleid is voor starters en doorgroeiers. Maar ook in Almere vindt slechts een minderheid (40 procent) dat er genoeg aandacht is voor het bestrijden van regeldruk.

Van de vier grote steden gooit Rotterdam de hoogste ogen. De Maasstad staat in de totale ranglijst op plek 61. Ook Utrecht staat in de top 100. Amsterdam en Den Haag vallen daar buiten.

Prijs

De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland en is uitgevoerd door bureau Lexnova. De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de vijfde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als prikkel voor gemeenten om zich actief in te zetten voor beter mkb-beleid.

Op een speciale website is vanaf 26 maart 2019 de top 100 van de landelijke ranglijst te vinden.

Dit vind je misschien ook interessant