51

Wethouder krijgt boom van leerlingen Caleidoscoop

Gisteren was de start van de astronomische lente. Leerlingen van de Caleidoscoop hebben een Castanea sativa (tamme kastanje) aan Floriade-wethouder Loes Ypma geschonken. Hiermee wil de basisschool in Filmwijk haar verbinding met de toekomstige Floriade uitdrukken. De boom komt net buiten de oostelijke boulevard van het Floriadeterrein te staan. Hierdoor kunnen de leerlingen vanuit hun school ‘hun eigen boom’ de komende tijd zien groeien. In de ochtend van 20 maart nam de wethouder het cadeau feestelijk in ontvangst in het bijzijn van dertig leerlingen van de school.

Groene Stad

Wethouder Ypma is bijzonder vereerd met het cadeau van de Caleidoscoop. ,,Dit is een prachtig gebaar vanuit de Caleidoscoop om haar betrokkenheid bij de Floriade te tonen. De kinderen kunnen de boom de komende jaren zien groeien en in 2022 vol trots aan al hun familie en vrienden laten zien. Als wethouder vind ik het belangrijk dat de hele stad profiteert van de Floriade. Met de Floriade willen we immers samen met de stad toegroeien naar de Groene Stad van de Toekomst. De toekomst van onze kinderen en daarom waardeer ik dit initiatief zeer”.

Verbinding

Janneke Dronkers, directeur van de Caleidoscoop, wil met het schenken van de boom een verbinding maken met de Floriade. ,,Als Caleidoscoop kijken we uit op de Floriade en ik wil dat kinderen weten wat de Floriade is en zich er betrokken bij voelen. Het is natuurlijk erg leuk dat je bij het bezoeken van de Floriade de Castanea sativa, een tamme kastanje, in het C-vak kunt bezoeken die je cadeau hebt gegeven. Een boom staat voor groei en ontwikkeling. Dat is waar wij als school voor staan en wat wij de Floriade erg gunnen. Dat het een prachtig project mag worden waar de kinderen en hun ouders van mogen leren en genieten.”

Bomen adopteren

Gemeente Almere wil op diverse manieren jongeren betrekken op de Floriade. Zo zullen in het najaar alle scholen (basis-, middelbaar en hoger onderwijs) in de gelegenheid worden gesteld om een boom op het Floriadeterrein te adopteren. Nadere informatie over deze boomadoptie is binnenkort beschikbaar. Scholen krijgen dan onder andere speciale rondleidingen aangeboden en masterclasses van boomdeskundigen.

Arboretum

Vorig jaar hebben kwekers uit heel Nederland bomen ter beschikking gesteld voor het arboretum van de komende Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 aan de zuidoever van het Weerwater plaatsvindt. Het arboretum is een bomen- en plantenbibliotheek die op Utopia begint met bomen waarvan de botanische naam met een A begint tot aan het zuidoosten van het Floriadeterrein met bomen waarvan de botanische naam met een Z begint. Vorig jaar zijn ruim 700 bomen geplant die door kwekers ter beschikking zijn gesteld. Sinds vorige week is begonnen met het planten van 500 nieuwe bomen afkomstig van kwekers.

Dit vind je misschien ook interessant