57

“Genesis door kinderen getekend”

Leerlingen van basisschool De Omnibus, De Droomspiegel en De Lichtboei kregen dit voorjaar een bijzondere opdracht. De kinderen tekende verhalen uit het boek Genesis. Een creatieve en vooral luchtige benadering van het bijbelboek.

Van God los

“Veel mensen hebben zich van de kerk afgewend en geven de kennis over geloofszaken vervolgens niet door aan hun kinderen”, zegt Hein Walter (kunstenaar) in de nieuwsbrief van Stichting De Zijderups. “Hele generaties kinderen groeien op zonder religieuze kennis”.

Is dat erg? “Wat ons betreft zou die kennis algemene kennis moeten zijn”, aldus Walter. “Verhalen uit het Oude Testament, en ook uit het Nieuwe Testament, maken deel uit van ons geestelijk erfgoed. We willen die verhalen evenwel niet verzwaren met dogma’s en ook geen overtuiging opdringen, we willen de kinderen alleen kennis geven, ze kennis laten maken met de religieuze rijkdom – en ze een bodem geven waarop later spiritualiteit kan groeien”.

Lessen

“De opzet van elke les is steeds: een introductie op de Bijbel, over het ontstaan van de wereld, hoe verhoudt zich The Big Bang met Adam en Eva?”, vertelt Hein Walter. “Hoe zien de oerteksten eruit, hoe zijn de vertalingen tot stand gekomen en dan lezen we een hoofdstuk uit Genesis. Elke klas krijgt een eigen hoofdstuk”. Hein Walter hertaalde de hoofdstukken, waarbij hij maximaal 100 woorden per hoofdstuk gebruikte.

Ansichtkaart

Van de beste tekening wordt er een ansichtkaart uitgegeven. Een commissie van vier kinderen beslist daarover. “Alle leerlingen van de drie deelnemende scholen krijgen een setje. In mei organiseren we een tentoonstelling met alle tekeningen. De ansichtkaarten zullen ook bij de tentoonstellingen verkrijgbaar zijn en zijn gratis voor bezoekers”, zo vertelt Walter in zijn nieuwsbrief.

Financieel

Het project Genesis werd financieel ondersteund door de Vermeulen Brauckman Stichting.

Op de hoogte blijven van de projecten van Stichting De Zijderups? Kijk op de website en informeer naar de nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook interessant