58

Stempas op de mat: Op wie kun je stemmen?

Op woensdag 20 maart zijn er de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. De eerste stempassen zijn al op de Almeerse deurmatten gevallen. Maar op wie of wat kun je stemmen? 1Almere zocht het voor je uit.

Kandidaten

Een paar weken terug is de campagne van start gegaan voor de verkiezingen in de 21 waterschappen die Nederland rijk is. Almere ligt in het waterschap Zuiderzeeland.

“Je stemt op een kandidaat van een partij die meedoet aan de verkiezingen in jouw waterschap”, zo luidt de tekst op de campagnewebsite van de overheid. Op de site van het Waterschap Zuiderzeeland is te bekijken op wie Almeerders kunnen stemmen. De kandidaten zijn te vinden in een lijst op de website. De partijen en kandidaten dingen naar zetels in het algemeen bestuur, dat meestal bestaat uit zo’n dertig leden. Het nieuwe bestuur wordt gekozen voor een periode van vier jaar.

Op de website van de Waterschapsverkiezingen vind je meer informatie over de acht belangrijke thema’s die spelen in onder andere de provincie Flevoland.

Stemwijzer

Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk om je goed in te lezen. Het is een hele klus om alle verkiezingsplannen zelf door te spitten. Daarom is er een stemwijzer geïntroduceerd.
Met ‘MijnStem’ kun je een goede keuze maken voor zowel de Provinciale Statenverkiezingen als de Waterschapsverkiezingen. Hieronder kun je het artikel en de link van ‘MijnStem’ vinden.

Stemhulp MijnStem gaat van start

Provinciale Statenverkiezingen

Op 20 maart gaan we ook naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten kies je de leden van de Provinciale Staten. Nederland telt in totaal 12 provincies. De gekozen leden van Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers. Zij vormen het parlement van de provincie. Het aantal zetels in de Provinciale Staten hangt af van het aantal inwoners van de provincie. De provincies met het minst aantal inwoners hebben 39 zetels in de Staten. Die met het meest aantal inwoners 55. Provinciale Staten controleert het college van Gedeputeerde Staten.

De verkiezing van de Eerste Kamer vindt eenmaal in de 4 jaar plaats. De Eerste Kamerleden worden gekozen door leden van alle Provinciale Staten en door de kiescolleges op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Door te stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen heb je dus ook invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer.

Bron: Rijksoverheid. Meer informatie over de Provinciale Staten kun je vinden bij de Rijksoverheid.

Stembus

Op 20 maart kun je stemmen bij een stembus bij jou in de buurt. In Almere is het ook mogelijk om op het station te stemmen. Almere is daarmee één van de twee stations in Nederland waar dat mogelijk is. Het stembureau op station Muziekwijk is geopend van 6.00 tot 21.00 uur. Op station Almere Centrum is de stembus open van 6.00 tot 20.00 uur.

Dit vind je misschien ook interessant