Kunst in de natuur: De Groene Kathedraal

In de rubriek ‘Dat wist ik niet’ lees je vandaag meer over kunst in de Almeerse natuur. Dit keer gaat het over De Groene Kathedraal; een bekend Almeers kunstwerk. Het werk is van Marinus Boezem.

Marinus Boezem

Hollandse Meesters – Marinus Boezem from Mick van Dantzig on Vimeo.

De Groene Kathedraal

De Groene Kathedraal is een ‘gotische’ kathedraal. Niet zo één die we vaak in grote wereldsteden zien, maar een kathedraal van bomen. Het gaat om een groep Italiaanse populieren. Kunstenaar Marinus Boezem ontwikkelde in 1978 het idee voor dit Gotisch Groei Project.

Tussen de bomen liggen betonnen paden die de ribben van de kruisgewelven weerspiegelen. De schelpencirkels rondom de bomen verwijzen naar de zee die daar ongeveer een halve eeuw geleden nog was.

Lees meer bij Land Art Flevoland >

Tijdelijk óf voor altijd

Het kunstwerk is eigenlijk tijdelijk. Toch is er de vraag of het kunstwerk niet permanent moet blijven. Een hele actuele vraag. “We dachten eigenlijk dat de inmiddels 85-jarige kunstenaar Marinus Boezem daar niet zo blij mee zou zijn”, zegt Martine van Kampen van Land Art Flevoland tegen Omroep Flevoland. “Maar toen we hem spraken was hij enthousiast”. Het is nooit echt de bedoeling van de kunstenaar geweest dat het kunstwerk tijdelijk zou zijn. Op een gegeven moment is het verhaal zo de wereld ingegaan. “En toen heeft hij dat maar zo gelaten”, aldus Van Kampen.

Storm

In januari 2018 vielen acht bomen van het kunstwerk om. Dat kwam door de sterke januaristorm. Wanneer de omgewaaide bomen vervangen worden, is nog onduidelijk. Deze week is er wel al een start gemaakt met de voorbereidende werkzaamheden. Op die manier kan het kunstwerk behouden blijven.

Foto

Bron: Screenshot uit video van AVROTROS (YouTube).