Wild geparkeerde fietsen: het kan een ergernis zijn in het straatbeeld. Vervelender wordt het als je er ook nog over struikelt of je de berg fietsen moet verplaatsen om te kunnen passeren. Studenten van HBO-ICT op het Windesheim Flevoland ontwikkelden daarom samen met verkeerskundigen een Fietsmonitor die gemeenten inzicht biedt in wildparkeren.

Comakership

“Op hogeschool Windesheim Flevoland gaan studenten tijdens hun studie bij bedrijven aan de slag met zogenaamde Comakerships: een probleem of opdracht waarin theorie en praktijk samenkomen. Onlangs voltooiden enkele studenten van de opleiding HBO-ICT hun Comakership bij Vialis, een bedrijf dat zich richt op infrastructuur en mobiliteit”, aldus Windesheim Flevoland. “Samen met een team van verkeerskundige werkten zij zes maanden lang tijdens hun Comakership aan een in Nederland bekend en groeiend probleem: het wildparkeren van fietsen in grote steden”.

Aanpak

Uit onderzoek naar het beleid rondom fietsparkeren blijkt dat de aanpak van dit probleem bij grotere gemeenten enorm varieert. Zo plakt men soms kleine barcodestickers op fietsen met een tijdcode en checkt men elk uur of ze er nog staan. “Ook zijn er experimenten met RFID-chips en tiewraps die afbraken als de fiets werd verplaatst. Maar die oplossingen leiden tot nogal wat milieubezwaren”, aldus de onderwijsinstelling. “Onze studenten ontwikkelden daarom een Fietsparkeermonitor. Op basis van fietsdata uit apps, zoals Schwung, is het mogelijk om meer inzicht te krijgen in het wildparkeren, waardoor een gemeente vervolgens gerichter kan handhaven”.

Comments are closed.