56

Urgenda: “Almere verdient een pluim”

Als het om groen in de stad gaat, verdient Almere een pluim. Dat vindt althans Urgenda. Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken. Maar is Almere echt zo groen en schoon?

Groener dan andere steden

“Een nieuwe analyse van Rijksuniversiteit Groningen laat zien hoe groen de grootste steden zijn. Almere blijkt het daarbij goed te doen. “Bij de andere steden is veel te winnen want meer- en betere spreiding van groen is goed voor schonere lucht, verkoeling, afwatering, blije burgers en het klimaat”, aldus Urgenda op Twitter.

Echt zo schoon?

Als er veel groen is, is de lucht dan ook echt zo schoon? De Rijksuniversiteit Groningen maakte in augustus in een onderzoek bekend dat de lucht in Almere is ernstig vervuild. Er werd onderzocht hoeveel fijnstof en stikstofdioxide in Nederland in de lucht hangt en dat was veel. Milieudefensie geeft aan dat de problemen niet zo groot zijn als in Amsterdam of Rotterdam. Toch hangt er meer fijnstof in de lucht dan de door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) gestelde norm.

Het lijkt er op dat Almere de goede kant op gaat. Toch kan het nog schoner.

Dit vind je misschien ook interessant