59

Keolis: “Daling van incidenten op stadsbussen”

Volgens een woordvoerder van busbedrijf Keolis is het aantal incidenten in bussen sterk gedaald. In 2018 zou het gaan om 394 incidenten. Dat zijn 371 incidenten minder ten opzichte van een jaar eerder. In 2017 waren er namelijk 765 incidenten in het busvervoer. Het aantal zwartrijders is niet afgenomen. Dat aantal ligt tussen de 600 en 800 personen per maand.

Cijfers

In 2017 waren er 166 lichte voorvallen terwijl er in 2018 sprake was van 87 voorvallen in de lichte categorie. Het ging hier bijvoorbeeld om het overtreden van de huisregels in de bus.
Zwaarder weegt overlast in de bus. Dit wordt gezien als een incident in de ‘middelste categorie’. In die categorie waren er 238 voorvallen in 2018. In 2017 waren dit nog 502 incidenten.

De cijfers op gebied van mishandeling van bijvoorbeeld personeel of vandalisme daalde ook. In 2018 ging het om 24 van zulk soort gevallen. Een jaar eerder waren dat er 91. Een daling van 73.7%.

Reden

Volgens Keolis wordt er tegenwoordig anders omgegaan met het aanspreken en aanpakken van zwartrijders. Geweld ontstaat vaak op het moment dat zwartrijders worden aangepakt. Daarnaast waren er in 2018 meer buitengewoon opsporingsambtenaren op de bussen actief. Ook is het contant geld afgeschaft en hebben buschauffeurs een cabine gekregen die ze gedeeltelijk kunnen afsluiten.

Dit vind je misschien ook interessant