51

De Alliantie gaat woningen inspecteren met drones

Woningcorporatie De Alliantie is een project gestart om woningen in Almere te inspecteren. De woningcorporatie doet dat door middel van drones. De woningcorporatie heeft met deze methode een primeur in Nederland.

Metingen

De drones werden gebruikt om de status van de daken, metselwerken en kozijnen te meten. “Door drones te gebruiken voor dit soort inspecties willen woningcorporaties de kwaliteit en betaalbaarheid van het onderhoud verbeteren, aldus De Alliantie op haar website. “De menselijke hand wordt alleen ingezet om de drone te laten opstijgen en te laten landen. Voor de rest van de vlucht heeft de drone een voorgeschreven script gevolgd en dus zelfstandig de inspectie uitgevoerd”.

Primeur

Het is de eerste keer in Nederland dat er beeldherkenning in combinatie met machine learning wordt toegepast om woninginspecties uit te voeren. Hier heeft Octo met de samenwerkende partijen ook een Europese subsidie voor ontvangen.

Eerste vluchten

“Eind januari zijn in Almere de eerste dronevluchten gemaakt om op een innovatieve manier onderhoudsinspecties uit te voeren. In totaal zijn er drie vluchten uitgevoerd. Tijdens de eerste vlucht werd er een kaart getekend van het gebouw. Tijdens de tweede vlucht werd er een 3D-model gescand/ingelezen van het gebouw en tijdens de derde vlucht werden er via een cirkelend vliegpatroon foto’s van de gevel gemaakt”, schrijft de woningcorporatie op internet.

Dit vind je misschien ook interessant