Op het Stedenwijkstrand is er vaak overlast. Niet van jongeren of loslopende honden, maar van zwanen. De gemeente dacht dé oplossing te hebben gevonden: door middel van hekken de zwanen lokken naar een andere plaats. Helaas lieten de zwanen zich niet verplaatsen. Daarom gaat de gemeente de hekken verwijderen.

Vandalisme

Het doel was om de zwanen van het strand weg te lokken en naar de Tuschinskypier in het Lumierepark te laten lopen. “Het plaatsen van het hek was een tijdelijke maatregel, dit heeft echter niet voldoende gewerkt”, aldus de gemeente Almere. “Door de wind en vandalisme ligt het hek vaak om en het wordt regelmatig kapot gemaakt. Ook de zwanen laten zich niet dwingen naar een andere locatie, ze vinden steeds weer een mogelijkheid om op het strand te komen. Nu blijkt dat dit niet voldoende helpt is besloten het hek te verwijderen”.

Stedenwijkstrand

Het Stedenwijkstrand is een geliefde plek bij mensen, maar ook bij zwanen. Met een grote groep zwommen en rustten de zwanen bij dit strand. Dat zorgde ervoor dat het strand in de zomer vol lag met zwanenpoep. Om deze overlast tegen te gaan, plaatste de gemeente in mei 2018 een hek geplaatst op het Stedenwijkstrand.

Andere maatregelen

De komende tijd gaat de gemeente in overleg met de omgevingsdienst om te bespreken of en welke maatregelen er nog getroffen moeten worden. De gemeente gaat het strand in ieder geval vaker schoonmaken. Daarnaast blijven de borden met het verzoek om de zwanen niet te voeren op het strand staan.

De omgevingsdienst bepaalt uiteindelijk of het strand en het water in de zomer schoon genoeg is om te gebruiken.

Comments are closed.