50

Startbijeenkomst ‘Geweld hoort nergens thuis’

Vandaag is de Flevolandse bijeenkomst ‘Geweld hoort nergens thuis’ van start gegaan. Vanmorgen vond in de Burgerzaal op het stadhuis van Almere het officiële startmoment plaats. Het is de start van het driejarige programma over de nieuwe aanpak tegen huiselijk geweld en kindermishandeling in de regio.

Stop geweld

“Het houdt niet van zelf op”, aldus wethouder Loes Ypma bij de startbijeenkomst. “De meeste vormen van geweld bestaan uit huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarom is het belangrijk om aandacht voor dit onderwerp te hebben”.

Zorgprofessionals

Professionals uit de hele regio kwamen voor deze bijeenkomst bijeen om input te leveren voor het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’. Tijdens de bijeenkomst werd onder andere antwoord gegeven op de vraag: Welke speerpunten zijn de eerstkomende tijd belangrijk voor het programma.

“Het is enorm belangrijk dat Geweld hoort nergens thuis vanuit de praktijk gevoed wordt”, zegt Projectleider Trijntje Kootstra. H”et programma moet aansluiten bij wat er al in Flevoland gebeurt en wat er nog nodig is om huiselijk geweld en kindermishandeling effectief te voorkomen en te bestrijden. Ik ben dik tevreden over vandaag! Na vandaag ga ik de regio in om met gemeenten en maatschappelijke organisaties individueel te praten over wat zij belangrijk vinden in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Uiteindelijk komt daar een gezamenlijk actieplan uit voor heel Flevoland”.

Aanpak

Politieagenten, opvangmedewerkers, reclassering, kinderbescherming en gemeenten, iedereen zat aan tafel om vanuit de praktijk knelpunten te benoemen en prioriteiten aan te geven. Flevoland pakt het samen aan.

De opgave van het nationale meerjarenprogramma ‘Geweld hoort nergens thuis’ is om huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen, de schade ervan te beperken en de vicieuze cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie te doorbreken. Samen moeten we een veilig netwerk vormen rondom slachtoffers, (potentiële) daders en hun sociale omgeving.

Dit vind je misschien ook interessant