52

Geld tekort bij Almeerse jeugdhulp

In Almere kampt de jeugdhulp met een geld tekort. Naar verwachting wordt het budget met 2,5 miljoen euro overschreden. “Een afwijking van 4 procent”, aldus wethouder Jerzy Soetekouw.

Oorzaak

Volgens de wethouder zijn er diverse oorzaken van het oplopende tekort. De belangrijkste oorzaak is de ‘onmogelijke opdracht uit Den Haag’. Gemeenten hebben de jeugdhulp overgedragen gekregen van de landelijke overheid. Volgens wethouder Soetekouw zouden gemeenten te weinig geld krijgen om daaraan te kunnen voldoen. Het plan van de wethouder is om samen met andere gemeenten te lobbyen in Den Haag

Meer ‘Jeugdhulp met verblijf’

Vorig jaar zou er vaker een beroep zijn gedaan op ‘jeugdhulp met verblijf.’ Onder deze vorm van zorg vallen het pleeggezin of gezinshuizen. Daarnaast denkt Soetekouw dat er onjuist gedeclareerd wordt door zorgverleners. Als er te lang gewacht wordt met het insturen van de declaratie, zijn de uitgaven voor de gemeente onduidelijk.

Contract

Eerder tekende een groep van zorgaanbieders een contract om intensief aan de slag te gaan met de jeugdhulp in Flevoland. De Flevolandse gemeenten, zorgaanbieders, verwijzers en hogeschool Windesheim Flevoland werken al een aantal jaren nauw samen aan verbeteringen in de specialistische jeugdhulp.

De ambitie is om te komen tot een samenhangend en duurzaam aanbod dat aansluit bij de behoeften van jeugdigen en gezinnen. De hulp vindt zo veel mogelijk thuis plaats, of, als dat niet mogelijk is, op een plaats die zo veel mogelijk lijkt op een gezin.

Specialistische jeugdhulp wordt vernieuwd

Dit vind je misschien ook interessant