53

Rijkswaterstaat: ‘Duurzaam bouwen aan de A6’

Vorige week was het de Week van de Circulaire Economie. Een week die in het teken stond van een economie zonder afval. Een belangrijk thema in Almere. Niet zo gek dus dat er ook duurzaam wordt gebouwd. “Ook bij de verbreding van de snelweg A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost werkt Rijkswaterstaat zoveel mogelijk circulair”, schrijft Rijkswaterstaat.

Eerste energieneutrale weg

“Aannemer Parkway6 werkt duurzaam door grondstoffen en materialen te hergebruiken en door de inzet van duurzame energie”, zegt Rijkswaterstaat. “De snelweg A6, onderdeel van het programma Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA), is straks de eerste energieneutrale weg van Nederland”.

Zonnepanelenveld

Rijkswaterstaat daagde aannemer Parkway6 uit om de eerste energieneutrale weg van Nederland te bouwen: “Nadat de wegverbreding klaar is, komt er een groot zonnepanelenveld in knooppunt Almere. De zonnepanelen wekken genoeg energie op om de verlichting, matrixborden, verkeerslichten en pompen voor de afwatering van de viaducten en bruggen bij de weg draaiende te houden. Al in de bouwfase van het project bespaart Parkway6 veel op grondstoffen, transport en energie. Dit doet aannemer Parkway6 door slim om te gaan met bouwmaterialen”, vertelt Raymond Daniëls, projectleider.

Recyclebaar asfalt

Parkway6 gebruikt het oude asfalt tijden het project opnieuw. “Een deel gebruiken we voor het zetten van de grond. Dit betekent dat we met dit oude asfalt extra druk leggen op de ondergrond van de weg. Hierdoor zakt de grond. Zo voorkomen we dat de bodem inzakt als de weg in gebruik genomen is. De rest van het oude asfalt brengen we naar de asfaltcentrale, waar het wordt gemengd met nieuw asfalt. Het nieuw aangelegde asfalt is in de toekomst ook weer volledig recyclebaar”, schrijft Parkway6.

Duurzaam

Er zijn meer duurzame methodes om aan de A6 te werken. Bekijk meer op de website van Rijkswaterstaat.

Foto

Oude situatie op de A6.

Dit vind je misschien ook interessant