54

Code geel: sneeuw blijft liggen; treinen rijden minder vaak

Er is sneeuw op komst: dinsdag trekt een gebied van winterse neerslag over Almere en de rest van het land. Lokaal kan er zelfs sneeuw vallen tot drie centimeter. Vanwege de verwachte sneeuwbuien rijden er dinsdag minder treinen.

Dienstregeling

NS en ProRail laten weten de dienstregeling aan te passen waardoor zo’n 80 procent van de treinen rijdt. “Daarom raden wij reizigers aan om de weerberichten goed in de gaten te houden en vlak voor de reis de reisplanner te raadplegen”, aldus een woordvoerder van de NS.

Op de meeste plekken rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier. Er is dan meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen.

Anti-icing installatie

Met het oog op alle sneeuwbuien gaan de treinen bij de NS door de anti-icing installatie. De treinen worden op zes locaties in Nederland aan de onderkant ingesmeerd met het zogeheten antivriesmiddel glycol. Zo wordt geprobeerd te voorkomen dat sneeuw en ijs aan de trein blijven plakken, tussen de rails vallen of de leidingen onder de trein beschadigen.

Code geel

Het KNMI heeft code geel afgekondigd.  Rijkswaterstaat laat weten klaar te zijn om gladheid te bestrijden en twaalfhonderd medewerkers in te zetten.

Weersverwachting

Dinsdagochtend trekken sneeuwbuien vanuit het westen van het land naar het oosten. Rond 08.00 uur kunnen in het westen de eerste sneeuwbuien worden verwacht.

Aangezien het in de nacht van maandag op dinsdag weer gaat vriezen en de bodem koud blijft, verwacht Weerplaza dat de sneeuw op veel plaatsen blijft liggen.

Dit vind je misschien ook interessant