Vandaag in de rubriek ‘Dat wist ik niet’ opnieuw interessante feiten uit jouw buurt. Dit keer gaat het over elektrische laadpalen. Het aantal laadpalen voor elektrische auto’s groeit. Waar kun je de palen vinden? En hoe werkt het?

Toename

In Almere worden er steeds weer nieuwe laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst. Op moment van schrijven zijn er 103 palen in bedrijf. Binnenkort wordt er een nieuwe paal geplaatst in de Barnsteenstraat in de Regenboogbuurt. Voor 58 palen worden er voorbereidingen getroffen.

Waar je de laadpalen voor elektrische auto’s vindt, staat aangegeven op een kaart van MRA Elektrisch.

Hoe werkt het?

Als je een elektrische auto hebt, kun je je auto opladen bij één van de laadpalen. Uiteraard kost dat wel iets. “De kosten van laden bestaat uit twee onderdelen: de kosten per kWh voor de geladen stroom en de kosten voor het mogelijk maken van de transactie”, aldus MRA Elektrisch. “Daarnaast kan het zijn dat de laadpaalexploitant en een laadpasaanbieder onderling bijzondere afspraken hebben waardoor uw prijs toch afwijkt”.

MRA-Elektrisch is een project van de samenwerkende overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Doel is elektrisch vervoer te stimuleren. Met een formulier op de website kun je een verzoek indienen voor het uitbreiden van het netwerk van publieke laadpunten in jouw gemeente.

Laden gaat eenvoudig door de laadkabel aan te sluiten aan beide zijden en door vervolgens de laadpas voor de kaartlezer van de laadpaal te houden. Op straat staan publieke laadpalen. Ook bij bedrijventerreinen en in (betaalde) parkeergarages zijn er bij parkeerplaatsen laadpalen te vinden. Op straat, op het werk of thuis zijn vaak laders met een standaard laadsnelheid te vinden. Maar er zijn ook snelladers. Bijvoorbeeld langs de snelwegen waar het prettig is om snel te laden.

Groene stroom

Volgens MRA Elektrisch werken alle palen op groene stroom. “Bovendien maken we met steeds meer van onze laadpaalexploitanten ook de afspraak dat deze stroom in de regio wordt opgewekt. Zo worden al onze nieuwe laadpalen voorzien van groene stroom die is opgewekt in één van de drie provincies: Noord-Holland, Utrecht of Flevoland”, aldus MRA Elektrisch.

Comments are closed.