61

De Monitor: ‘Problemen met inschrijving Almeerse daklozen in basisadministratie’

Veel daklozen in Almere lukt het niet om zich in te schrijven in de basisadministratie bij de gemeente. Dat meldt De Monitor van KRO-NCRV. ‘Hierdoor verliezen zij meteen hun uitkering en binnen veertien dagen ook hun recht op een ziektekostenverzekering.’

Diverse problemen

Er zijn diverse problemen waar daklozen tegenaan lopen als zij zich willen laten inschrijven in de basisadministratie van de gemeente Almere. Het probleem begint al bij het invullen van de benodigde formulieren. “Zo moeten daklozen aangeven waar zij aankomende drie maanden zullen slapen, terwijl zij vaak niet eens weten waar ze dezelfde avond zullen overnachten”, vertelt Marco Meijers, maatschappelijk werker bij Amethist, instelling voor verslavingszorg in Almere. “En áls een dakloze uitgebreid zou neerschrijven waar hij precies onder de brug of in het park ligt, dan is het nog vaak zo, dat de gemeente Almere dat eigenlijk totaal niet kan controleren. Dus ik vind het een beetje ‘over de top’”, aldus Meijers.

De redactie van De Monitor kreeg de afgelopen tijd relatief veel signalen uit Almere over problemen met de inschrijving in de Basisregistratie personen (BRP). Niet alleen van hulpverleners, maar ook van dakloze burgers die tegen dezelfde problemen aanlopen. Waar gaat het mis?

Belofte

“De tips vanuit Almere zijn opvallend. De gemeente beloofde namelijk enkele jaren geleden een verbetertraject in gang te zetten naar aanleiding van het rapport ‘Welkom in het systeem…’ van regionale ombudsman Arre Zuurmond (2015)”, schrijft De Monitor. “Aanleiding daarvoor was het stijgend aantal klachten van burgers, waaronder veel daklozen, over problemen bij het aanvragen van een briefadres bij de gemeente Almere”.

De situatie lijkt voor dakloze cliënten van Amethist wel te verbeteren. Sinds kort heeft maatschappelijk werker Meijers een contactpersoon bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Almere.

Artikel

Lees het volledige artikel van De Monitor op de website van het journalistieke platform.

Dit vind je misschien ook interessant