52

Vierkantemeterprijzen in de vrije huursector stijgen hard in Almere

De gemiddelde vierkantemeterprijzen in Flevoland stegen in het vierde kwartaal van 2018 het snelst in vergelijking met andere provincies. Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van Pararius. De prijsstijging in onze provincie wordt sterk beïnvloed door Almere. De vierkantemeterprijzen in Flevoland stegen met 26,7 procent naar 12,37 euro. In Almere steeg het afgelopen kwartaal de gemiddelde prijs per vierkante meter met 22,2 procent naar 12,55 euro.

Tekort aan huurwoningen

Volgens makelaar Marcel Schumacher van Inter Immo Makelaars is de prijsstijging in Almere te wijten aan een tekort aan huurwoningen in de stad. Ook komen er steeds meer expats naar Almere: “Almere blijkt een aantrekkelijke uitwijkmogelijkheid, waarschijnlijk door de hoge huurprijzen in Amsterdam”, aldus Schumacher.

Amsterdam

Met name in de grote steden is de vraag naar woningen groot. In Amsterdam zijn de huurprijzen sinds jaar en dag het hoogst van Nederland. Het afgelopen kwartaal betaalden nieuwe huurders in de hoofdstad 22,98 euro per vierkante meter per maand voor een huurwoning in de vrije sector (+3,2%). Al stijgen de prijzen in de hoofdstad procentueel minder hard dan andere grote steden. De landelijke procentuele prijsstijging van 4,9 procent wordt dus gedempt door Amsterdam.

Landelijk

De prijzen voor huurwoningen in de vrije sector namen in alle provincies toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De landelijke prijsstijging in de vrije huursector lijkt af te zwakken. De prijs van vrije sector huurwoningen in het vierde kwartaal van 2018 nam toe naar gemiddeld 16,00 euro per vierkante meter. Huurders die een nieuwe huurwoning betrokken betaalden 4,9 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2017. Het is voor het eerst in drieënhalf jaar dat de gemiddelde prijsstijging onder de 5 procent uitkomt.

Trendbreuk

De prijsontwikkeling in het vierde kwartaal van 2018 zou een teken kunnen zijn van een trendbreuk. “Het verschil tussen de twee afgelopen kwartalen lijkt klein, echter, gekeken naar de gehele prijsontwikkeling over de laatste vier jaar, lijkt de huurprijsstijging voor het eerst af te zwakken”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius.

Marktwerking

“Verruiming van het middeldure huursegment is noodzakelijk, echter een snelle oplossing voor dit woningtekort en de stijgende huurprijzen is niet eenvoudig te vinden. Er bestaan verschillende opvattingen over de aanpak. Tenslotte heeft niet elke aanpak voor elke belanghebbende een positief effect”, zegt De Groot. Investeerders en beleggers zijn volgens De Groot hard nodig voor het verruimen van de woningvoorraad.

Dit vind je misschien ook interessant