Sytzte de Vries gaat in de podcast van vandaag in gesprek met Gert van Maanen. Ook is er aandacht voor Almeerse nieuwsgebeurtenissen.

Interview

Het interview wordt mogelijk gemaakt door de podcast-website van RB.

Gert van Maanen (1941) groeit op in een zeer meelevend Hervormd gezin. Gaat rechten studeren in Leiden, waarbij een belangrijke rol voor zijn latere politieke bewustwording is weggelegd.

Tijdens een trip naar Zuid-Afrika wordt het latere ‘kaarsenproject’ geboren in Wilgespruit, in die tijd een kerkelijk anti-apartheidscentrum, 30 kilometer ten noordwesten van Johannesburg. In de kerk ziet Van Maanen dat vier weduwen kaarsen maken om die op 16 juni, ter herdenking van een bloedbad, op iedere vensterbank te laten branden in Soweto Township. Het idee ontstaat om dit tot een internationale kaarsenactie te laten uitgroeien. Dat lukt: de Nederlandse werelddiakonaten bestellen 100.000 kaarsen en verkopen die thuis voor vijf gulden per stuk.

Volgende week

Vanaf maandag zijn er weer nieuwe beeldpodcasts. Volgende week zondag hoor je een gesprek tussen Klaas Vos en Ed Spanjaard. Later vandaag lees je op 1almere.nl meer over de komende uitzendingen.

Comments are closed.