59

Kabinet beschuldigt Iran van moord op Almeerder Ali Motamed

De ministers Blok en Ollongren schrijven aan de Tweede Kamer dat de AIVD sterke aanwijzingen heeft voor de betrokkenheid van twee moorden waaronder één in Almere op Ali Motamed in 2015. De andere moord werd gepleegd in Den Haag op Ahmad Nissi in 2017. Dat meldt de NOS.

Sancties

De EU heeft in verband daarmee gisteren sancties opgelegd aan het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheid. De Iraanse overheid heeft nog niet gereageerd op de door de EU opgelegde sancties.

Ali Motamed

Ali Motamed was tegenstander van het regime in Teheran en leefde onder een schuilnaam in Nederland. Hij werd in 2015 vermoord in de Hendrik Marsmanstraat in Almere Stad. Inlichtingendienst AIVD heeft “sterke aanwijzingen” dat Iran hier achter zat, zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Fractievoorzitter Ulysse Ellian van de VVD uit Almere is geschrokken van het nieuws over Iran. De lokale politicus is zelf van Iraanse komaf.

Dit vind je misschien ook interessant