64

Vrijwillige vuurwerkvrije zones weinig succesvol

De vrijwillige vuurwerkvrije zones hebben niet veel opgeleverd. Veel bewoners wisten niet dat er een vrijwillige zone in de buurt of straat was en knalde gewoon door. Daardoor was er veel lawaai in de zones. Ook het hondenspeelveldje in het Laterna Magikapark was een plek waar een vrijwillige vuurwerkvrije zone was aangelegd. Ondanks de zone waren er flinke knallen te horen tijdens de jaarwisseling.

Zeven zones

In totaal waren er zeven plekken aangewezen als vuurwerkvrije zone:
• Landdroststraat (Almere Stad)
• Hondenspeelveld Latern Magikapark (Danswijk/Filmwijk)
• Telemannstraat + busbaan Scarlattistraat/Scarlattibrug (Muziekwijk)
• Rameaugracht (Muziekwijk)
• Sweelinckplantsoen + J.S. Bachweg (Muziekwijk)
• Audrey Hepburnstraat (Filmwijk)
• Uitlaatstrook Trompetweg-Saxofoonweg-Pianoweg (Muziekwijk)

De vuurwerkvrije zone was een initiatief voor en door bewoners. Er werd dus niet extra gecontroleerd in de zones. Wel werden er extra borden en posters geplaatst door bewoners. De gemeente Almere zorgde voor de borden en posters.

Onduidelijk

Veel bewoners wisten niet dat er een vrijwillige zone in de buurt of straat was. Zo plaatste een bewoner in een plaatselijke app-groep uit Danswijk: “Wij hebben niets gehoord van de vuurwerkvrije zones. Hoezo zouden wij opeens geen vuurwerk mogen afsteken?”

‘Geen enkel rotje’

De bewoners van de Telemannstraat en de Rameaugracht waren wel bewust van de vuurwerkvrije zones. Op deze plekken werd er geen enkel soort vuurwerk afgestoken. Daar hingen weliswaar al vroeg borden met daarop de aankondiging van de vuurwerkvrije zone.

Dit vind je misschien ook interessant