Film over Oosterwold aankomende januari in première

Deel dit artikel

‘De Spelers van Oosterwold’, een documentaire over de pioniers en de problematiek van Oosterwold, is klaar en gaat in première. De documentaire gaat over de zelfbouwwijk Oosterwold in Almere. Vanaf 20 januari 2019 is de film te zien in bioscoop Kinepolis.

Bewoners

De maker van de film is Marit Geluk. In de documentaire volgt zij Egon Kracht en Noortje Braat, bewoners van Oosterwold. Zij maakten, voordat ze aan de bouw van hun huis begonnen, een toneelvoorstelling over de dromen en idealen achter Oosterwold.

“Afzien”

Marit Geluk volgt het concept van Oosterwold al sinds 2015 en zag onder andere de eerste heipalen de grond in gaan: “Het was akkerbouw, een dikke laag zeeklei, en dan in de winter de eerste palen erin. Dat was afzien voor mij als filmmaker”.

Problemen

Eerder werd bekend dat de ontwikkeling van woonwijk Oosterwold niet volgens plan verloopt. Bewoners moeten in de wijk zoveel mogelijk zelf regelen, maar de gemeente ontdekte dat het idee niet werkt. Wijkbewoners zijn verantwoordelijk voor de bouw van hun eigen huis, maar ook voor de aanleg van wegen en het zuiveren van het toiletwater.

“Concept woonwijk Oosterwold werkt niet”