53

Almeerse Lokale vrijwilligers genomineerd voor landelijke prijzen

De gemeente Almere heeft lokale vrijwilligers genomineerd voor landelijke prijzen. Landelijk zijn er twee vrijwilligersprijzen in het leven geroepen die jaarlijks worden uitgereikt. Er is de prijs ‘Meer dan handen’ voor initiatieven en organisaties en de ‘PassiePrijs’ voor individuele vrijwilligers.

Gemeente

Gemeenten mogen voor de verkiezing in februari 2019 drie lokale initiatieven en één individuele persoon voordragen. Een jury heeft de Almeerse genomineerden geselecteerd. Zij kozen voor de Ouder en Kind Inloop, Stichting De WisseWasjes, De Groene Reus en mevrouw Zainab Alzaidy. Ze besloten ook een extra lokale prijs – de waarderingsprijs – toe te kennen aan de heer Gerrit Jan Romeijn. Op de nationale vrijwilligersdag – 7 december –  zetten de jury en wethouder Jerzy Soetekouw de vrijwilligers in het zonnetje.

Aanmelden

Tot eind oktober konden inwoners zichzelf of anderen aanmelden om in aanmerking te komen voor de vrijwilligersprijzen. De jury bestond uit vertegenwoordigers van de Adviesraad Sociaal Domein, de VMCA, De Schoor en de gemeente. De genomineerde initiatieven krijgen elk 250 euro. Voor de individuele vrijwilligers is er een dinerbon. Voor alle vijf heeft Almere City FC daarnaast twee fankaarten beschikbaar gesteld. Hiermee kunnen de vrijwilligers drie thuiswedstrijden van de club bezoeken. Ze kunnen de kaarten ook weggeven aan anderen die een leuke activiteit verdienen.

Genomineerden

Eén van de genomineerden is ‘Ouder en Kind inloop’. Rondom het Arnhemplein in Stedenwijk wonen veel moeders die van oorsprong niet uit Nederland komen. Vrijwilligers van de Ouder en Kind Inloop bieden advies en praktische hulp, terwijl de kinderen met elkaar spelen.

Ook Stichting ‘De WisseWasjes’ maakt kans. De stichting is een inloophuiskamer waar iedereen welkom is voor koffie, een praatje of een activiteit.

De Groene Reus is een derde genomineerde. Energiecoöperatie De Groene Reus ontwikkelt duurzame projecten in Flevoland. De vrijwilligers adviseren ook over mogelijkheden voor energiebesparing en inspireren tot een duurzame levensstijl.

Mevrouw Alzaidy is vrijwilliger bij het wijkteam in Almere Buiten Noord-West en begeleidt daarnaast nieuwe Nederlanders. Ze gaat met mensen mee naar het ziekenhuis, helpt bij de post en ondersteunt bij het aanvragen van fondsen of een geschikte stageplek.

Meneer Romeijn is al dertig jaar betrokken bij Inloophuis De Ruimte in Stedenwijk. Hij verhuisde zelfs naar Almere om nog meer betrokken te kunnen zijn. In het inloophuis heeft hij al vele initiatieven opgezet, waaronder een belastingspreekuur en een kookboek met en voor de wijk.

Verkiezing

De verkiezing van de landelijke vrijwilligersprijzen vindt plaats op 15 februari 2019 in Den Haag.

Dit vind je misschien ook interessant