Er is een daling in het aantal inbraken in Almere. Dat meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV) op haar website.

Inbraakcijfers

“Door hoge inbraakcijfers stond Almere jarenlang in de spotlights als woninginbraakhoofdstad van Nederland. Gemeente, politie en stadstoezicht zetten zich dan ook volop in om de inbraakcijfers in deze stad te verlagen. Met resultaat: een ijzersterke samenwerking, minder woninginbraken én wekelijkse monitoring van de inbraken door middel van het digitale veiligheidsinformatiesysteem VIS.”

Samenwerking

In de aanpak werkt Marrit Van Dijk, adviseur veiligheid bij de gemeente Almere, nauw samen met Frank Stoeckart, teamchef van de politie in Almere-Stad-Haven en Ingrid Stiphout, PKVW-adviseur bij de gemeente Almere.

Stoeckhart: “Vanuit mijn politie-collega’s hoorde ik welke Modus Operandi (MO) er frequent voorkwam in een bepaald gebied en uit ons politiesysteem BVH constateerde ik dat er veel insluipingen waren en in 1 straat veel sleutelkluisjes opengebroken werden. Reden voor actie dus. Stoeckart nam direct contact op met zijn integrale partners Van Dijk en Stiphout. Zij observeerden hetzelfde in hun systeem VIS. Van Dijk: “Het bleek in dit geval onder andere om een zorginstelling te gaan.”

Stappenplan

De 3 experts overleggen samen hoe ze de doelgroep in kunnen lichten. En dan volgt de uitvoering. “Wij zetten vol in op het opsporen van de verdachte”, aldus Stoeckart. Stiphout vult aan: “Nadat de politie de MO en hotspotlocatie had bepaald, nam ik contact op met de zorginstelling. Samen besloten we de bewoners in te lichten met een brief en samen met de politie een voorlichtingsbijeenkomst te organiseren. We hadden ook de BuurtBolide  kunnen inzetten, maar dat zou de ouderen teveel schrik kunnen aanjagen. Tevens nam ik contact op met de woningcorporatie om te kijken hoe we de woningen samen veiliger konden maken en of de sleutelkluisjes wel PKVW-proof waren.”

Minder inbraken

Volgens het CVV is het resultaat dan ook zeker te merken: “Politie en gemeente constateren samen dat er in Almere minder woninginbraken plaatsvinden in 2018 dan in dezelfde periode van 2017. De systemen BVH en VIS geven dit in cijfers weer. Ook de snelle handelingen op de cijfers, de preventieve acties en beter beveiligde woningen maken dat de inbraakcijfers dalen. Toch zit Almere relatief nog hoog qua inbraken in vergelijking met andere gemeenten. Daarom start het ministerie Justitie en Veiligheid in 2019 een onderzoek naar de oorzaak.”

Comments are closed.