61

‘Grote houtkachel’ van NUON zorgt voor verontruste reacties

Eerder meldde energiebedrijf Vattenfall (voorheen NUON) dat een groot deel van de Almeerse huishoudens over twee jaar verwarmd zou kunnen worden door één van de grootste houtkachels in Nederland. Het artikel leverde veel verontruste reacties op onder de lezers van 1Almere.nl. Veel lezers zijn onder andere ongerust over de gevolgen voor de gezondheid.

Gezondheid

Eén van de reacties komt van Hans: “Het is teleurstellend dat biomassa en de houtpelletkachel als duurzaam worden opgegeven terwijl we weten dat er ontzettend veel giftige stoffen en 15% meer CO2 vrijkomt dan bij steenkool. De overheid, gemeentelijke politiek en helaas ook burgers blijven in de fout gaan”.

Ook Harry vindt het een slecht plan: “Hout verbranden is absoluut niet duurzaam en slecht voor het klimaat en de gezondheid”.

Jan schrijft: “Lees het artikel in de Volkskrant hierover maar eens. De werkelijke reden voor dit plan is geld: die gascentrale levert minder geld op dan die houtkachel. En verduurzaming is een leugen: uit meerdere wetenschappelijke studies is gebleken dat hout stook niet klimaatneutraal is. Om over de enorme luchtvervuiling nog maar te zwijgen”.

Waarschuwing

Het blijkt dat er inderdaad meer giftige stoffen vrijkomen. Het RIVM waarschuwde eerder dat de stook van hout en groenafval zorgt voor een serieuze toename van fijnstof. Het RIVM zegt dan ook dat we de stook van biomassa als ideale klimaatoplossing kunnen wegstrepen: “De lucht wordt weliswaar steeds schoner, maar om de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie te halen moet de uitstoot van (fijn)stof verder omlaag”, zo is te lezen in een artikel van Dagblad Trouw waarin het RIVM in mei van dit jaar een reactie gaf.

Van het gas af

Waarom dan toch hout stoken? “Kachels thuis, of grote buurtketels voor een warmtenet sparen aardgas uit. Dat is goed voor Groningen en het klimaat. Dat er, dicht bij mensen, fijnstof van komt, zou je gezien deze klimaatwinst haast voor lief nemen”, zo staat in het artikel van Dagblad Trouw. Luchtexpert Guus Velders van het RIVM zegt daarom: “Niet aan beginnen. Voor wie eronder lijdt, is blootstelling aan fijnstof ernstig”.

Gecontroleerd verbrandingsproces

Inmiddels heeft NUON/Vattenfall gereageerd op de reacties: ‘Wat betreft de uitstoot van schadelijke stoffen naar de lucht, doen we er alles aan om die uitstoot bij de nieuwe centrale zo laag mogelijk te maken’, aldus een woordvoerder. “De lage emissies zullen bereikt worden door de combinatie van een goed en gecontroleerd verbrandingsproces in combinatie met een uitgebreide rookgasreiniging. De emissies die wij hebben aangevraagd zijn scherp en voldoen op alle fronten aan de best beschikbare technieken, de emissies zijn in de meeste gevallen zelfs aanzienlijk lager. Dit is ook in de vergunningaanvraag uiteen gezet. Wij verwachten dat de toetsing door de Omgevingsdienst dit ook zal bevestigen en leidt tot overname van de waarden in de ontwerpbeschikking”.

‘Miljoenen tonnen hout’

Toch blijft het plan vragen oproepen. Hoe zit het met het importeren van het hout?

“Nederlandse energiebedrijven zullen miljoenen tonnen hout gaan importen”, blijkt uit een uitzending van Zembla. Zembla deed in 2017 onderzoek naar de biomassa-industrie. “Wat blijkt? Europese doelstellingen voor duurzame energie leiden tot een enorme vraag naar hout. De VS zijn de grootste exporteur van zogeheten houtpellets. Deze samengeperste houtkorrels komen vooral uit bossen die worden kaalgekapt”, aldus de journalisten.

“Hoewel energiebedrijven en milieuorganisaties hebben afgesproken dat er alleen laagwaardig resthout mag worden gebruikt, gaan er dagelijks ook vele vrachtwagens vol met hele boomstammen de pelletfabrieken in. Omdat deze stammen knoesten hebben of scheef zijn, zouden ze waardeloos zijn voor de houtindustrie en dus als resthout gezien kunnen worden”, blijkt uit de uitzending.

BioWarmteCentrale

Volgens Staatsbosbeheer blijkt er wel een kanttekening te maken bij de uitzending van Zembla. Staatsbosbeheer levert alleen aan duurzame warmtecentrales als de BioWarmteCentrale in Purmerend. “De centrale levert stadsverwarming aan 25.000 huishoudens en draait op 100.000 ton houtsnippers. De helft daarvan komt uit gebieden van Staatsbosbeheer. De houtsnippers zijn een reststroom die vrijkomen uit regulier bosbeheer en bij onderhoud van bomen in het landschap en in de natuur. Al het hout van Staatsbosbeheer is FSC-gecertificeerd“, schrijft Staatsbosbeheer.

“De takken waar houtsnippers van worden gemaakt, zijn reststromen die vaak in het bos achterblijven. Daar vergaan ze, waarbij de CO2 vrijkomt. Wij vinden het verstandiger om daar waar het kan die takken te oogsten om de energie die in de takken zit opgeslagen ook te benutten. Dus dan kan er weliswaar niet voorkomen worden dat de CO2 vrijkomt, maar het voordeel is dat we op deze manier de energie ook kunnen benutten”.

Meer over de BioWarmteCentrale in Purmerend is hier te vinden.

Aanvraagfase

Wat mag de bouw van zo’n soortgelijke centrale niet kosten? “In heel Nederland worden biomassacentrales gebouwd met vele miljarden subsidie, want hout stoken is zogenaamd CO2-neutraal”, schrijft Mike op 1Almere.nl.

“Op dit moment zitten we nog in de aanvraagfase voor de vergunning en dus is hiervoor nog geen subsidie aangevraagd. Dat kan pas als de vergunning is afgegeven. Over de hoogte van het subsidie bedrag valt nog niets te zeggen”.

Reacties

Lees het vorige artikel en de bijbehorende reacties. Klik hieronder op het artikel.

NUON wil Almeerse huishoudens verwarmen met ‘grote houtkachel’

Dit vind je misschien ook interessant