NUON wil Almeerse huishoudens verwarmen met ‘grote houtkachel’

Deel dit artikel

Een groot deel van de Almeerse huishoudens zou over twee jaar verwarmd kunnen worden door één van de grootste houtkachels in Nederland. Dat meldt energiebedrijf Vattenfall (voorheen NUON). Het energie bedrijf is bezig met een plan om een biomassacentrale te bouwen in Diemen. Daarmee zouden 90.000 woningen in Almere en Amsterdam verwarmd kunnen worden.

Biomassa-installatie

De biomassa-installatie zal worden gestookt op houtkorrels oftewel houtpellets. Volgens Vattenfall levert dit een verduurzaming van het stadswarmtenet op.

Plan

Vooralsnog gaat het om een plan. Als Vattenfall de biomassacentrale daadwerkelijk bouwt, wordt de gascentrale in Diemen minder gebruikt en wordt er ook minder aardgas verbruikt. Het energiebedrijf hoopt dat de centrale in 2020 klaar is voor gebruik.

 

17 Reacties op “NUON wil Almeerse huishoudens verwarmen met ‘grote houtkachel’”

 1. Jos Merks

  Probeer deze enorme houtkachel maar tegen te houden. Bij het verbranden van hout in zo’n enorme houtkachel worden ook enorme hoeveelheden fijnstof in de lucht vrijgelaten. Slecht voor de gezondheid en het milieu. Denk aan kanker, hart- en vaatziekten, luchtweginfecties, longziekten zoals astma en COPD. Bovendien slecht voor het klimaat. 2 x meer CO2 dan aardgas, terwijl wij juist over 11 jaar 49% minder moeten hebben.

 2. Fred Leferink

  De nuon wil alleen de subsidie afvangen, niet de CO2. Verduurzamen wil m.i. zeggen: emissieloos en gezond. Nou biomassa en hout stoken zijn dat niet. Het geeft 10% meer CO2 dan kolenverbranding, en de fijnstof, benzeen, dioxine etc zijn funest voor de gezondheid. Bomen omhakken goed voor het milieu.. wie gelooft dat. Laten staan en als ze omvallen laten liggen. De grond neemt dan de voeding en deel CO2 op. Zo zijn olie en gas ook ontstasn

 3. Frank

  Heel Almere meurt al naar de houtrook. Nu nog een superhoutkachel om super tumoren te maken.
  In Lelystad is NUON ook al de hele stad aan het uitroken.
  Minder vliegtuigen dus stoppen mat het vliegveld te Lelijkstad is de oplossing. Waarom meer vliegen???? En wij mogen de schone gas cv niet meer gebruiken en minder auto rijden.

  Ik denk het niet.

 4. Harry

  Slecht plan. Hout verbranden is absoluut niet duurzaam en slecht voor het klimaat en de gezondheid.

 5. jan

  lees het artikel in de Volkskrant hierover maar eens. De werkelijke reden voor dit plan is geld: die gascentrale levert minder geld op dan die houtkachel. En verduurzaming is een leugen: uit meerdere wetenschappelijke studies is gebleken dat houtstook niet klimaatneutraal is. Om over de enorme luchtvervuiling nog maar te zwijgen.

 6. Hans Dekker

  Het is teleurstellend dat biomassa en de houtpelletkachel als duurzaam worden opgegeven terwijl we weten dat er ontzettend veel giftige stoffen en 15% meer CO2 dan bij steenkool vrijkomt. De overheid, gemeentelijke politiek en helaas ook burgers blijven in de fout gaan,

 7. Anne-Marie Kuipers-Monnikhof

  Jeetje wat erg. Deze verbranding is echt slecht voor mens dier en aarde. Stop dit!!

 8. L.A.ten Bhömer

  Dat is geen voorbeeld geven.
  Dit is het laatste wat ik had verwacht van NUON.
  Wie geeft nu zo een onbenullige vergunning af?
  Dit is niet toekomst gericht.
  Daarom mag deze houtkachel er nooit komen!
  Ben zelf zwaar CPOD paciënt en kan dus met deze houtstook binnen blijven achter de bloempotten.

 9. R.Dubbeld

  Aan het vrij ondernemerschap dienen meer restricties opgelegd te worden , hier ligt een taak voor onze regering want in een dicht bevolkt land met woningclusters is het uit den boze om giftige houtrook op de bevolking te laten neerdalen ! Bovendien geeft men bij toestaan van pelletverbranding de toeleverancier de kans om te malverseren door in de pellets afval te verwerken , dus nooit aan beginnen ,zou weer een kans zijn voor de milieumaffia !!

 10. L.Vos

  DE GROTE LEUGEN !!! EEN BOOM GROEIT NIET MEER TERUG .En ook niet alles wat daarom vliegt groeide en bloeide .De aarde is al te vervuild voor gezonde gewassen.Alles wat we nu hebben aan gezonde zuurstofleveranciers moeten we koesteren . Maar wat doet onze overheid met hun oliedomme lokale bestuurders die nog te dom zijn om het WC papier te vinden? Honderden biomassacentrales implementeren die al voor een groot deel op slinkse wijze aan de onwetende bevolking zijn opgedrongen.En nu dit monster van dood en verderf. Mensen WORDT WAKKER Wat Shell flikte in Nigeria gebeurt nu hier op grote schaal.Grote geldgraaierij waarvan de gevolgen op lange termijn worden weggepoetst met fraude en bedrog .En hier niet alleen .Door de houthonger van de EU worden hele biotopen in de USA, Australie,Scandinavie en het voormalige Oostblok van hun oerbossen en loofwouden beroofd. Net zoals de ontwikkelingslanden van hun oerwouden worden beroofd voor soja en palmolie.Het is hier geen haar beter.Wie hier niet tegen protesteert vermoordt niet alleen de natuur maar ook zichzelf en degenen die hem dierbaar zijn.Bovendien kunnen we niet leven op een kaalgeplukte aarde.

 11. Mike

  In heel Nederland worden biomassacentrales gebouwd met vele miljarden subsidie, want houtstoken is zogenaamd CO2-neutraal.

  Zie:

  https://www.avih.nl/biomassakaart/

  Houtstook is niet CO2-neutraal!

  Immers, het duurt minimaal 30 jaar voordat een boom weer groot genoeg is om gebruikt te worden als bandhout.

  Zie:

  http://www.mkatan.nl/nrc-columns/537-sjoemelhout

  Verder zorgt houtstook voor vele kankerverwekkende en andere schadelijke verbrandingsstoffen.

  Vervolgens zorgt houtstook ook nog voor massale ontbossing, terwijl bossen noodzakelijk zijn voor ons eigen bestaan.

  De houtstook wordt nu op zo’n grote industriële schaal ingezet, dat de ontbossing nu veel sneller gaat dan de aangroei van nieuwe bossen.

  Zie o.a. deze links:

  https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/bos-als-brandstof

  https://www.trouw.nl/groen/rivm-waarschuwt-voor-biomassa-het-kan-de-gezondheid-schaden-~a3dde011/

  https://www.trouw.nl/groen/waarom-biomassa-een-grotere-klimaatkiller-is-dan-steenkool-~a8d089d1/

  https://twitter.com/i/status/1060179288329252864

 12. L.Vos

  Het komt JUIST van de regering die ook de daders van de lozingen vergiftigde stookolie in het IJ liet mee praten en mee beslissen bij de recente milieuwetgeving en dat nog steeds doet .(2docBeerput Nederland) Die grote rot”kachel” brengt miljoenen met zich mee voor een kleine elite en een hoop ellende voor de rest van het volk .Er zijn miljoenen contracten gesloten met Shell met “bemiddeling” van grote spelers vermomd als fake milieubeschermende organisaties als de EPA in Amerika .Tankers vol gekapte bossen varen in snippers naar de Rotterdamse haven .De gekte ten top !!!! Op gemene geraffineerde wijze hebben ze hier bij onze overheid 30 jaar internationaal naar toe gelobbied.Zelfs Greenpeace en Milieudefensie hebben zich laten belazeren Geinfiltreerde bestuursleden die in ruil voor collaboratie ook wat van de buit en de macht willen mee pikken .Jij en ik doen er niet toe .Wij mogen giftige lucht inademen.en de klok horen luiden van Greenpeace.Bah!

 13. Karin Bussemaker

  STOP HOUTKACHEL STOKEN. A.U.B. dit is voor NIEMAND goed dus
  STOP HOUTKACHEL STOKEN.
  Zelf heb ik astma opgelopen door houtkachel stokers.
  A.U.B. STOP HOUTKACHEL STOKEN.

Reageren is niet meer mogelijk.