Gisteren heeft wethouder Loes Ypma de laatste kleine huisjes geopend op de BouwEXPO Tiny Housing. In de loop van 2019 nemen de bewoners hun intrek in de compacte woningen. Dankzij de inzet en ontwikkelkracht van de winnaars van de ideeënprijsvraag van de BouwEXPO is Almere Poort een bijzonder woonbuurtje rijker.

Divers

“De architectuur van de huisjes is net zo divers als de motieven van de bewoners”, zegt de gemeente. “Tiny Towers biedt bijvoorbeeld een oplossing om kleine woningen naadloos in te passen in woonwijken die voornamelijk uit eengezinswoningen bestaan. In plaats van de kavel van een hoekwoning te gebruiken voor één eengezinswoning, benut ‘House Of Architects’ de kavel voor drie eenpersoonswoningen. Zo ontstaan er drie kleine woontorens met elk een woonoppervlak van 40 m2”.

In eerste instantie is het ontwerp bedoeld voor het opvullen van de plekken aan het begin en einde van een rijtje eengezinswoningen. Op het terrein van de BouwEXPO zijn de prototypes als zelfstandig bouwblok gebouwd.

Duur

In Almere kost een Tiny House bijna anderhalve ton. Website VICE schreef er gisteren over: “Het fijne aan Tiny Houses is dat ze in theorie lekker goedkoop zijn. Als je er 1,5 ton voor moet betalen is het gewoon een klein rothuisje”, zo staat in het artikel. Het hele artikel is te lezen op de website van VICE.

Toch is één van de motieven van toekomstige bewoners de betaalbaarheid. Maar bewoners hebben ook andere motieven om te kiezen voor Tiny Houses: toegang krijgen tot de woningmarkt, ecologische beweegredenen of bewust geborgen en comfortabel willen wonen. “Het is fantastisch wat hier in korte tijd is gebeurd. Dat stemt vervolgens wel tot nadenken over een vervolg en dat ga ik zeker doen, want een wijkje als dit smaakt naar meer. Veel meer”, aldus verantwoordelijk wethouder Ypma. 

Blikvanger

Eén van de nieuwe blikvangers in het woonbuurtje wordt volgens de gemeente Almere het Tiny Revolverhuis van Studio RTM. “Het huisje staat klaar in de fabriek in Lelystad om op zijn plek te worden gezet. Het huisje biedt een verrassende oplossing voor een meervoudig gebruik van dezelfde ruimte. De cilindervormige woning kent een roterende kamer met drie standen die elk een eigen functie hebben, namelijk zitten, slapen en ontspannen”.

Rondleidingen

De huisjes op het terrein van BouwEXPO Tiny Housing worden binnenkort bewoond. “Respecteer alstublieft de privacy van de bewoners”, zo meldt de gemeente. “Nieuwsgierig? In de loop van 2019 worden er weer rondleidingen verzorgd. Kijk daarvoor op de speciale website“.

BouwEXPO Tiny Housing

De BouwEXPO Tiny Housing startte begin 2016 met de ideeënprijsvraag ‘Bevrijd Wonen, Jouw Ideale Tiny House in Almere!’.  Deelnemers werd gevraagd om een visie op hun ideale Tiny House met een maximaal bruto vloeroppervlak van 50 m². De winnaars realiseerden hun vrijstaande, geschakelde en gestapelde Tiny Houses op het terrein in Almere Poort.

Woningbouwatelier

De BouwEXPO Tiny Housing is georganiseerd door gemeente Almere in samenwerking met Het Woningbouwatelier, een initiatief van de gemeente Almere, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en het Rijksvastgoedbedrijf. Het Woningbouwatelier geeft met grensverleggende experimenten een impuls aan de diversiteit, toegankelijkheid en kwaliteit van de Almeerse en Nederlandse woningmarkt. Het Woningbouwatelier is onderdeel van het programma Almere 2.0. Met dit programma werkt de gemeente Almere samen met de provincie Flevoland en het Rijk aan de integrale stedelijke ontwikkeling van Almere om bestaande kwaliteiten te versterken en de stad verder te ontwikkelen als een toekomstbestendige groene, duurzame en levendige stad.

Comments are closed.