74

Gemeente Almere wil controle houden over het aantal hotels in de stad

De gemeente Almere wordt overspoeld met initiatieven voor nieuwe hotels. Momenteel zijn er zeventien plannen bekend bij de gemeente, gezamenlijk goed voor meer dan 2.000 hotelkamers. Volgens wethouder Maaike Veeningen moet er wel eerst gekeken worden of alle plannen reëel zijn.

Hotelvisie

Het Bureau Stedelijke Planning heeft een hotelvisie opgesteld waarin duidelijk wordt dat de gemeente de controle wil houden over het aantal hotels in de stad. “De gemeente Almere heeft Bureau Stedelijke Planning gevraagd om een hotelvisie inclusief een concreet en gedragen afwegingskader op te stellen. Deze kunnen gebruikt worden om de juiste initiatieven op de juiste locaties uit te lokken en te honoreren en ongewenste ontwikkelingen tegen te houden”, zo schrijven de onderzoekers.

Uit de hotelvisie komen een aantal conclusies naar buiten. Het blijkt onder andere dat Almere een gewilde plek is voor hoteleigenaren. Het toerisme in Almere groeit. Toch schrijft het bureau dat de stad geen doelbestemming is: “Almere is een doorreisstad. Door de nabijheid van Amsterdam schuilt het gevaar dat Almere enkel en alleen het verlengde hotel van Amsterdam wordt”, aldus Bureau Stedelijke Planning in het rapport.

Strategische plekken

“Er zijn grote marktkansen voor het toevoegen van hotelkamers in Almere. De behoefte aan hotelkamers is groot, Amsterdam gaat op slot en Almere is een logisch alternatief voor hotelontwikkeling”. Volgens de hotelvisie is het wel zaak om nieuwe hotels op strategische plekken aan te leggen. Bijvoorbeeld bij de Floriade, Poort en Duin en vlak bij de Oostvaardersplassen. “Voor alle andere gebieden is meer terughoudendheid geboden”.

Dit vind je misschien ook interessant