Wat gebeurde er deze week in Almere? Lees het hieronder in het weekoverzicht met lokaal nieuws uit jouw buurt.

Oud-wethouder biedt excuses aan

Oud-wethouder Tjeerd Herrema heeft donderdag zijn excuses aangeboden voor een fout die hij heeft gemaakt in de tijd dat hij nog wethouder was. Het huidige college van burgemeester en wethouders kreeg door de fout vorige week een motie van treurnis. Volgens de raadsleden is de gemeenteraad onjuist geïnformeerd over veranderingen in de woningbouwplannen van de Floriadewijk.

De oud-wethouder waarschuwde de raad ook. Het lijkt erop dat Amvest goedkope koopwoningen om kan zetten in vrijesectorhuur. Zo kunnen die woningen langdurig voor een hoog bedrag verhuurd worden. Dat zou op de lange termijn gunstig kunnen zijn voor Amvest. “Met andere woorden: een financieel cadeautje voor Amvest ten koste van de betaalbare koop”, aldus oud-wethouder Herrema.

OV-chipkaart voor zwartrijders

AllGo Keolis is van plan te starten met het uitgeven van ‘gratis’ OV-chipkaarten voor zwartrijders. Dat maakte het busbedrijf begin deze week bekend. De OV-chipkaart is onderdeel van een boetepakket. Het busbedrijf hoopt op deze manier het zwartrijden aan te kunnen pakken. De gemeenteraad moet nog toestemming verlenen voor dit plan.

Vandalen slaan opnieuw toe

Opnieuw hebben vandalen vernielingen aangebracht in Het Luierpark. Twee nieuw geplante ‘luierbomen’ zijn omgetrokken. Dat werd donderdag bekend. De beheerder, Tineke Ras, heeft aangifte gedaan en is woedend. Volgens Ras wordt het tijd dat er camera’s worden geplaatst bij de gedenkplaatsen.

Mogelijk tweede verbinding

Als het aan de PVV ligt, komt er mogelijk een tweede vaste verbinding vanaf het stadscentrum naar het Floriadeterrein. De PVV opperde het idee donderdag tijdens de Politieke Markt op het stadhuis. “De geplande voorzieningen bij de Floriade vormen een bedreiging voor ondernemers in het centrum”, zegt de Almeerse PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk. Voor de PVV is dat reden genoeg om na te denken over een tweede verbinding naast de nieuwe Floriadebrug.

Over het Weerwater, tussen het Filmwijkstrand en de toekomstige Floriadewijk komt er in ieder geval een fiets- en voetgangersbrug. In oktober konden inwoners kiezen tussen ontwerp A of B. Ruim 70% van de Almeerders koos voor ontwerp B: de vloeiend slingerende bamboebrug over het Weerwater. Vanmiddag onthulden wethouder Loes Ypma en gedeputeerde Jan de Reus het ontwerp.
Ongeveer 3000 inwoners hebben hun stem uitgebracht. De brug kost ongeveer 5 miljoen euro.

Mogelijke bommelding

Donderdagavond werd het treinverkeer van en naar Almere Muziekwijk stilgelegd vanwege een bommelding. Rond 21.00 uur waren diverse hulpdiensten aanwezig bij het station. Het is onduidelijk of het daadwerkelijk om een bom ging. Rond 22.00 uur kon het treinverkeer weer worden hervat.

Vuurwerkvrije zones

Sinds deze week is het voor Almeerders mogelijk om zich op te geven voor het initiatief ‘vrijwillige vuurwerkvrije zones’. Ook kunnen bewoners aangeven liever geen vuurwerk in de buurt van hun woning te hebben door een poster op hun raam te plakken. Initiatiefnemers kunnen bij de gemeente borden en posters aanvragen om op te hangen in hun vuurwerkvrije straat, buurt, speeltuin, plein of hofje.

Studenten in musea

Bron: MBO College Almere / Linosnede van Jasmin.

Studenten van het MBO College in Almere exposeren in het Grafisch Museum in Groningen. De kunstwerken van Jasmin en Nick zijn eerst te bewonderen in Groningen. Vanaf 30 november tot half januari 2019 worden de kunstwerken geëxposeerd in Museum Het Schip in Amsterdam.

Nieuw museum

Almere moet een museum krijgen voor moderne kunst. Dat zegt gedeputeerde Michiel Rijsberman. Hij deed die uitspraak vorig weekend in het televisieprogramma ‘Over Flevoland Gesproken‘. Het museum zou in het rijtje moeten passen van het Stedelijk Museum, Van Gogh-museum en Rijksmuseum.

 

Comments are closed.