De Universiteit van Amsterdam (UvA) hoopt dat er drieduizend studentenwoningen kunnen worden gebouwd in Almere. De bedoeling is om vooral internationale studenten onder te brengen in de stad.

Tekort

Het tekort aan woningen blijft nijpend. De universiteit richt zich daarom op Almere, waar er meer en goedkopere grond beschikbaar is. “Het is nu eenmaal steeds lastiger om direct om de hoek van de universiteit te wonen. De bereidheid om te verhuizen wordt daardoor groter”, zegt Hans den Boer, woordvoerder huisvestingsontwikkeling van de UvA, tegen AT5. “Internationale studenten zijn vaak al gewend aan een langere reistijd en zien dat niet als een belemmering”.

Volgens Den Boer is Almere nog niet aantrekkelijk genoeg voor de internationale studenten: “De verbinding tussen Almere en Amsterdam is op zich goed, maar in de avond en de nacht moet dat nog wel beter”, stelt de woordvoerder. “Zodat het gewoon voelt alsof het de tram is waarmee je naar huis gaat”.

Concreet

Begin volgend jaar moeten de concrete plannen op papier zijn vastgelegd. De universiteit is niet van plan om zelf woningen te laten bouwen. “We kunnen wel bemiddelen tussen verschillende partijen, waaronder projectontwikkelaars en de gemeente”, aldus Den Boer.

Groei

Het aantal studenten bij de UvA groeit fors. Bij de laatste meting bleek er nog een gebrek te zijn aan 11.000 woningen. “We kunnen dan wel studenten blijven toelaten, maar als er geen huisvesting is dan keert dat zich tegen ons”, zegt Hans den Boer tegen AT5.

Gebouw De Aardbei

Voor jongeren zijn er al nieuwe woningen gecreëerd in gebouw De Aardbei in het centrum. Socius heeft voor Almere het WOOW concept ontwikkeld. Per september zijn de 82 woningen van De Aardbei opgeleverd. Het pand, dat al veel functies heeft gekend, is voor dit project verbouwd. De Aardbei is speciaal voor studenten of starters in de leeftijd van 18 t/m 27 jaar.

Comments are closed.