52

Oud-wethouder Tjeerd Herrema biedt excuses aan voor fout Floriade

Oud-wethouder Tjeerd Herrema heeft zijn excuses aangeboden voor een fout die hij heeft gemaakt in de tijd dat hij nog wethouder was. Het huidige college van burgemeester en wethouders kreeg door de fout vorige week een motie van treurnis.

Fout geïnformeerd

Volgens de raadsleden is de gemeenteraad onjuist geïnformeerd over veranderingen in de woningbouwplannen van de Floriadewijk. Er werd uitgegaan van 30% sociale woningbouw. Dat wordt nu zo’n 20%. “Dit wordt minder, omdat project-ontwikkelaar Amvest met medeweten van het college al een andere koers aan het varen was”, aldus de raad.

“Deze fout is mijn verantwoordelijkheid waarvoor mijn verontschuldiging”, schrijft Tjeerd Herrema op Facebook.

”Er is toch wat meer aan de hand”

“Ik wilde helemaal niet op de recente collegevoorstellen reageren, maar heb me door deze gang van zaken er toch in moeten verdiepen. Vandaag is er een brief naar het college gegaan met daarin de verontschuldiging, maar waarin ook bezwaar wordt gemaakt tegen de wijze waarop het college 10% omzetting sociale koop naar lage vrije sectorhuur heeft gepresenteerd. Ik heb het college de gelegenheid gegeven op het concept te reageren, maar daar is geen gebruik van gemaakt”, schrijft Herrema op Facebook.

“Er is toch wat meer aan de hand. De raad vroeg om transparantie maar heeft genoegen genomen met de doorkijk die het college heeft geboden op een punt dat het college in het raadsvoorstel al in de etalage had gezet”.

Cadeautje

Het lijkt erop dat Amvest goedkope koopwoningen om kan zetten in vrijesectorhuur. Zo kunnen die woningen langdurig voor een hoog bedrag verhuurd worden. Dat zou op de lange termijn gunstig kunnen zijn voor Amvest. “Met andere woorden: een financieel cadeautje voor Amvest ten koste van de betaalbare koop”, aldus oud-wethouder Herrema. Tjeerd Herrema wijst de gemeenteraad er dan ook op dat er prima kan worden vastgehouden aan eerder gemaakte afspraken.

Inzage

De oud-wethouder heeft een verzoek ingediend om documenten in te mogen zien. Herrema geeft aan daar geen toestemming voor te hebben gekregen.

Extra woningen

Inmiddels heeft de gemeenteraad van Almere laten weten dat een meerderheid van de raadsleden voor de bouw van 1000 extra woningen is in de Floriadewijk. Er zouden dan geen 660 maar 1.660 woningen in de wijk worden gebouwd.

Foto

Bron: Gemeente Almere. Tjeerd Herrema.

Dit vind je misschien ook interessant