73

Wat heeft Almere aan een motie van treurnis?

Afgelopen donderdag werd in de gemeenteraad een motie van treurnis aangenomen. De Partij voor de Dieren diende de motie in, omdat de partij het niet eens is met de gang van zaken rondom de Floriade. Er is minder sociale woningbouw dan beloofd en de gemeente pompt steeds meer geld in het project. De motie van treurnis werd bijna raadsbreed aangenomen. Alleen Leefbaar Almere was tegen. De motie was bedoeld voor het college van burgemeester en wethouders.

Treurig

Maar wat heeft Almere aan een motie van treurnis? Treuren om het geld dat in de Floriade wordt gepompt, om vervolgens weer verder te gaan en nog meer geld erin te pompen? Of zit het anders?

Volgens de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft de motie van treurnis effect. De partij noemt het een waarschuwing in de richting van het college. ‘Wat er nu gebeurt, is niet de bedoeling en mag absoluut nooit meer voorkomen’, aldus Jesse Luijendijk van de PvdD.

“Al in een vroeg stadium was bekend dat de plannen anders zouden worden dan besloten. Het college heeft de raad hierover niet tijdig geïnformeerd”, aldus de raad. Er werd uitgegaan van 30% sociale woningbouw. Dat wordt nu zo’n 20%. “Dit wordt minder, omdat project-ontwikkelaar Amvest met medeweten van het college al een andere koers aan het varen was”. De gemeenteraad ziet ook dat de kosten van de Floriade steeds meer stijgen. De Floriade wordt komend jaar al ruim 7 miljoen euro duurder voor de stad.

Machteloos

Is het dan echt zo dat de gemeenteraad machteloos tegenover de Floriade staat? Het college bepaalt weliswaar waaraan het budget wordt besteed, maar de gemeenteraad heeft ook een stem. Hoe heeft de raad het zover laten komen?

Het lijkt erop dat het college de raad opnieuw niet juist en tijdig heeft geïnformeerd over veranderingen. Dat blijkt uit reacties van raadsleden. De raadsleden wisten dus eigenlijk van niets. Opvallend is dat het niet de eerste keer is dat het fout dreigt te gaan met de communicatie tussen het college en de gemeenteraad. Het college heeft de raad vaker niet juist en tijdig geïnformeerd. Dat bleek tijdens een raadsvergadering over de keuze voor een nieuwe lokale omroep. Volgens de raad heeft het college zijn keuze toen gebaseerd op ongegronde argumenten.

Functioneren college

Al met al kiest de raad er toch voor om door te gaan met dit college. De motie van treurnis heeft namelijk weinig effect op het functioneren van het college van burgemeester en wethouders.
De motie dient dus als waarschuwing en niet om ‘het stadsbestuur’ te laten vallen.

Een strop

Eerder noemde het Financieel Dagblad de Floriade in Almere ‘een stop van miljoenen euro’s‘. “De gemeente Almere zal voor de organisatie flink meer moeten betalen. Volgens het college kunnen de kosten oplopen tot 28 miljoen euro. Oorspronkelijk is er 10 miljoen euro begroot”.
Ondanks de financiële discussie in de gemeenteraad, is de landelijke overheid van plan mee te investeren in de Floriade. Het Rijk lijkt voldoende geld te hebben om daar nog eens 2,5 miljoen euro in te steken. Voorwaarde is wel dat Almere met mooie plannen komt.

Stem mee!

[poll id=”36″]

Foto

Bron: Gemeente Almere.

Dit vind je misschien ook interessant